Hlavní obsah

Temperament nezapře. Zlínská zoo získala zakrslého oslíka, do deseti minut utekl

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Velmi svérázného tvora nově pořídila zlínská zoologická zahrada. Do kolekce chovaných zvířat přibyl osel domácí miniaturní. Svou tvrdošíjnou povahu prokázal hned v úvodu po vpuštění do ohrady, čímž prokázal, že adaptaci na nový domov zvládl skvěle.

Zakrslý oslík ve zlínské zooVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Stačilo mu zhruba deset minut a z výběhu utekl. Protože je však poměrně krotký, netrvalo dlouho a přivedli jsme jej zpátky. Nicméně u výběhu jsme museli zajistit další technická opatření, aby se Willem během chvilky znovu neprocházel mezi užaslými návštěvníky,“ pousmál se zoolog Kamil Čihák.

Nyní už je všechno tak, jak má být, a oslík si užívá prostorného výběhu. Do zlínské zoo přicestoval z nizozemské Zoo Amersfoort. Willem, jak se sameček jmenuje, se narodil v prosinci 2016. Návštěvníci jej mohou vidět ve výběhu poblíž tropické haly Yucatan, který kdysi dávno patřil lipickým koním.

Zlínská zoo je jedinou českou zahradou, která toto plemeno osla chová. „Rozhodli jsme se rozšířit kolekci chovaných domácích zvířat, které návštěvníci uvidí v jednotlivých oblastech zoo. V Etiopii k takovým patří ovce somálské, v australské oblasti pak zase ovce domácí. Miniaturní oslíci jsou tak dalším oživením našich domácích druhů zvířat,“ podotkl Čihák.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Osel Willem přicestoval do Zlína z nizozemské zoo.

Na světe existuje poměrně velké množství domestikovaných plemen oslů, kteří se odlišují velikostí nebo délkou a barvou srsti. Sameček osla domácího miniaturního je svým způsobem výjimečný. „V naší republice tohoto oslíka v zoologických zahradách nikde jinde neuvidíte, v celé Evropě jej chová 23 zahrad. Dorůstá výšky zhruba kolem jednoho metru, váží kolem 80 kilogramů,“ doplnil zoolog.

Dožívají se až 35 let

Sameček oslíka prozatím obývá prostorný výběh sám, to se však změní. „Již brzy bychom k oslíkovi chtěli přivést samičku a pokusit se o založení chovu. Prozatím alespoň ve výběhu umístíme několik oveček, aby Willemovi dělaly společnost,“ dodal Čihák, podle kterého jsou osli poměrně dlouhověká zvířata, dožívají se až 35 let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve výběhu nezůstane oslík dlouho sám. Než k němu přibude samička, budou mu společnost dělat ovce.

Dnešní osel domácí se vyvinul domestikací osla divokého ze severní Afriky. I když některé druhy divokých oslů žijí i v Asii, rozbory DNA prokázaly, že původ našich domácích oslů je právě ze severní Afriky.

Osel provází člověka mnohem déle než kůň. Nejstarší zmínky o oslech se objevují již ve staroegyptských dokumentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám