Hlavní obsah

Otylí psi se prý chovají jako obézní lidé

Tlustí psi se chovají podobně jako někteří lidé s nadváhou, a mohli by proto sloužit jako model výzkumu obezity. Vyplývá to ze studie maďarských vědců zveřejněné v časopise Royal Society Open Science. Podle expertů je v Evropě, USA a Austrálii obézních 39 až 59 procent psů a tloušťka se stává největší civilizační hrozbou nejen pro lidi, ale i pro jejich domácí mazlíčky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zoologové z Univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti provedli dva testy s 91 psy různých plemen. Zjistili, že tlustší psi se chovají jinak než ti bez nadváhy. Otylí psi upřednostňovali výživu bohatou na tuky a cukr a pokoušeli se příjem potravy maximalizovat. Zároveň ale více váhali, zda vydat energii na cestu k misce, o níž nevěděli, zda obsahuje něco k snědku.

Badatelé například měřili, jak dlouho se psi nechají přemlouvat, aby se nažrali z misky s nízkokalorickým jídlem, zatímco nedaleko stála miska s tučnými pochoutkami.

U tlustých psů se obecně projevil větší sklon rozhodovat se až podle očekávaného výsledku.

Psi by se mohli stát modelem pro výzkum obezity i proto, že žijí s lidmi v úzkém kontaktu a jsou vystaveni stejným vlivům prostředí. Obezita přitom zvířatům zkracuje délku dožití, podobně jako lidé mohou trpět i artritidou či cukrovkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám