Hlavní obsah

Thajci marně bojovali o život velryby, v žaludku jí našli osm kilo plastů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 80 kusů plastových odpadů o hmotnosti osmi kilogramů bylo objeveno v žaludku velryby, která uhynula u thajského pobřeží po pěti dnech marných pokusů veterinářů o její záchranu. Oznámila to v neděli agentura Reuters s odvoláním na thajský Úřad pro námořní a pobřežní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Samečka kulohlavce se přes enormní snahu nepodařilo záchranářům a dobrovolníkům zachránit.

Článek

Samec kulohlavce černého byl objeven v pondělí v jižní provincii Songchlá. Ošetření mu poskytl tým veterinářů. V pátek velryba vyplivla pět plastových tašek a později uhynula, uvedl thajský úřad na svém webu.

Při pitvě bylo v jejím žaludku nalezeno dalších 80 igelitek a dalších plastových předmětů. „Tyto odpadky způsobily velrybě nevolnost a znemožnily jí lovit potravu,” uvedl úřad.

Jeho šéf Jatuporn Buruspat řekl agentuře Reuters, že jeho úřad chce využít případu uhynulé velryby k posílení veřejného povědomí o problému plastových odpadů v mořích, které mají na svědomí každoročně životy stovek živočichů.

Plasty jsou už všude

Poukázat na hrozbu, kterou plastové odpady představují, chtějí mořští biologové o Světovém dni oceánů 8. června. Celosvětově přibývá každoročně v oceánech osm miliónů tun plastových odpadů - lahví, obalů a dalších předmětů, uvedl v prosinci program OSN pro životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Velryba kvůli množství plastu v žaludku nebyla schopna vůbec přijímat potravu.

Podle thajského mořského biologa Thona Thamrongnawasawata zemřou v Thajsku kvůli všudypřítomným plastovým taškám a sáčkům, které se dostanou do oceánu, ročně minimálně tři stovky velryb, mořských želv a delfínů.

Plasty se čím dál víc stávají palčivým problémem, který lidstvo, pokud nechce pokračovat v destrukci mořského i suchozemského života, bude muset co nejdříve řešit. Plastová igelitka už byla nedávno nalezena i na dně 11 kilometrů hlubokého Mariánského příkopu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám