Hlavní obsah

Dívkám ve škole ustřihli rukávy, aby nemohly podvádět

Novinky, tcs

Video, které v neděli odvysílala indická televize Indian TV, pobouřilo tisíce lidí. Na záběrech bylo možné spatřit zaměstnance školy, jak studentkám, které přišly složit zkoušky, stříhají a odřezávají rukávy, ve kterých by mohly schovávat taháky.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze studentek pózuje s odstřihnutým rukávem.

Článek

Incident, kvůli kterému v pondělí protestovaly desítky lidí, se odehrál ve škole v Muzaffarpuru v indickém státě Bihár. Minulý týden tam měly složit zkoušku studentky, které se připravovaly na zaměstnání zdravotních sester.

Předtím, než vůbec byly vpuštěny do místnosti, ve které se zkoušky měly konat, zaměstnanci školy vyšli před budovu s nůžkami a žiletkami. Dívkám, které měly šaty s dlouhými rukávy, začali oděvy upravovat tak, aby nemohly podvádět.

Do zkouškové místnosti pak dívky nakráčely se zasmušilými výrazy a částmi „nevhodného“ oděvu v dlaních.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze studentek pózuje s odstřihnutým rukávem.

Po zveřejnění nahrávek byla škola vyřazena ze seznamu škol, které tyto zkoušky mohou provádět. „Zaměstnanec školy, který na zkoušky dohlížel jako supervizor, bude rovněž doživotně vyloučen ze zkoušek,“ dodal Lalan Prasad Singh, který má v oblasti na starosti právě provádění těchto testů.

Masové podvádění při zkouškách je na denním pořádku

Důvodem vyloučení školy přitom není samotné stříhání rukávů, studentky prý totiž byly upozorněny, že do školy musí přijít ve vhodném oděvu, který znemožňuje ukrývání taháků. Problémovým pro úřady byl fakt, že se toto stříhání odehrálo ponižujícím způsobem na veřejnosti.

Podvádění ve velkém měřítku není v Indii ničím novým. V únoru bylo například podle deníku Guardian vyloučeno při masovém podvádění na tisíc studentů. V roce 2016 museli budoucí vojáci sedět u přijímacích testů pouze ve spodním prádle. Na zkoušky studenti musí chodit bez bot, aby se zamezilo ukrývání taháků.

Reklama

Výběr článků

Načítám