Hlavní obsah

Takhle si užívá jaro čtyřměsíční vzácné medvídě v Zoo Hluboká

Novinky, nšt, kk

Nové mládě velmi vzácného medvěda plavého před pár dny poprvé okusilo výběh v Zoo Hluboká nad Vltavou. Na sluníčku dovádí společně se svou matkou Gul.

Mládě medvěda plavého v Zoo Hluboká dovádí ve venkovním výběhu Video: Novinky

 
Článek

Mládě medvěda plavého se v Zoo Hluboká nad Vltavou narodilo 1. ledna letošního roku. Od dubna je k vidění ve venkovním výběhu se svou matkou Gul, kde ho návštěvníci mohou zahlédnout od 9 do 14 hodin.

Foto: Novinky

Mládě medvěda plavého v zoo Hluboká nad Vltavou začalo prozkoumávat venkovní výběh.

„Mládě se seznamovalo s výběhem docela dobře, nejdřív vyběhla máma, která to okoukla. Mládě se samozřejmě drží neustále s ní, takže v její blízkosti pořád pobíhá. Poprvé nám venku dokonce nešťastnou náhodou spadlo do bazénu, což pro něj bylo velké překvapení. Od té doby ho k vodě samice nechce moc pouštět, ale jelikož je to takový malý nezbeda, tak tam stejně vždycky vleze,” popsal chovatel šelem Martin Drha.

Foto: Novinky

Hned první den ve venkovním výběhu vyzkoušelo mládě medvěda plavého koupel v bazénku.

Ve výběhu se medvídě učí například hrabat v zemi, což odkoukává od své matky. „Medvídě zůstane v naší zoo dva roky, dokud ho samice neodchová, pak bude putovat jinam, prozatím však není známo kam,” pokračoval Drha.

Medvěd plavý je velmi vzácný a v přírodě kriticky ohrožený. Jde o nejmenší poddruh medvěda hnědého. Jeho přirozeným útočištěm jsou málo přehledné vysokohorské oblasti na území Střední Asie, v západním Himálaji nebo v Indii. V ohrožení je hlavně kvůli lovu pro trofeje a pro tradiční asijské léčitelství. V přírodě žije odhadem 3000 až 5000 jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám