Hlavní obsah

Seznamte se s novými ptačími mláďaty z pražské zoo

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za poslední dva měsíce se Zoo Praha může pochlubit řadou vylíhnutých mláďat vzácných a zajímavých ptáků. Malý emu hnědý, pelikán skvrnozobý nebo dva sourozenci marabu afrického budou sice k vidění až během letní sezóny, vy se však na ně můžete podívat už nyní.

Ptačí mláďata v pražské zoologické zahradě Video: Novinky

 
Článek

Mláďata Marabu afrického se v Zoo Praha vylíhla letos na přelomu ledna a února. Tito ptáci se řadí mezi všežravce.

„Společně se supi zajišťují úlohu jakési zdravotnické policie. Mláďata se živí především masem, v našem případě jim dáváme malé myši, potkany nebo kousky ryb,“ řekl Novinkám Antonín Vaid, kurátor chovu ptáků. Poprvé představeni budou v průběhu léta, a to společně s antilopami ve Vodním světě.

Foto: Novinky

Marabu africký neboli čáp marabu může dosahovat výšky až 150 cm.

Mládě pelikána skvrnozobého se vylíhlo koncem února, jeho rodiče pocházejí z odchovů ze Zoologické zahrady v Hradci Králové.

„Ještě máme další vejce v líhni, takže očekáváme líhnutí každým dnem. Tento pelikán je jeden ze dvou nejohroženějších druhů pelikánů, je také druhým nejmenším. V evropských zoologických zahradách je chován velmi málo. První odchov se podařil pražské zoo v loňském roce, chován je zde od roku 2011.

„V současné době chováme celkem tři páry. Mládě půjde k rodičům, až bude v tělesné dospělosti, nejdřív se bude seznamovat se svými sourozenci. Musejí se naučit sami jíst, rozcvičit se v létání a až poté je budeme seznamovat s rodiči. Pelikáni skvrnozobí budou představeni návštěvníkům v průběhu jara ve voliéře v dolní části zoo.

Foto: Novinky

Emu hnědý je největším nelétavým ptákem světa.

Posledním, nejnovějším ptačím přírůstkem je mládě emu hnědého, které se vyklubalo 18 února, jako jediné mládě ze šesti vajec nasazených v líhni. Stejně jako například pštrosi tak jsou i tito ptáci všežraví a mohou se dožít až 35 let.

Zoo Praha chová kolem dvě stě osmdesáti druhů ptáků, více než jednu třetinu na místě odchová. Celkem se zde nachází okolo 1600 jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám