Hlavní obsah

Lvici v zoo narostla hříva

Novinky, tcs

Osmnáctiletá lvice Bridget ze zoologické zahrady v Oklahomě poněkud zamotala hlavy svým ošetřovatelům. Vyrašila jí totiž bujná hříva, kterou se mohou pyšnit pouze lví samci. Zda za to může přebytek testosteronu, nebo jiná anomálie, nyní ukážou laboratorní testy krve, kterou se konečně podařilo staré lvici odebrat.

Foto: Oklahoma City Zoo

Lvici Bridget narostla výstavní hříva.

Článek

Už na konci minulého roku si ošetřovatelé šelem všimli nebývalého množství chlupů, které staré lvici začaly růst kolem krku a v zadní části hlavy. „Po pár týdnech bylo všem jasné, že Bridget roste trochu něco jiného,“ sdělila televizi ABC veterinářka zoo Gretchen Coleová.

Místo obyčejného ochlupení vyrostla samici lva afrického regulérní hříva. Pravděpodobným „viníkem“ je zřejmě nerovnováha hormonů. Lvům narůstá hříva kolem jednoho roku poté, co jejich těla začnou produkovat zvýšené množství testosteronu. Některým lvicím v zajetí narostla hříva v okamžiku, kdy jim ošetřovatelé nasadili hormonální antikoncepci.

Přesnou odpověď zjistí teprve odborníci v laboratoři, kam ošetřovatelé poslali Bridgetinu krev, kterou se jim konečně podařilo odebrat. Vzhledem ke věku zvířete (Bridget je osmnáct let a lvi se běžně dožívají zhruba sedmnácti let) nemohli veterináři přistoupit k jeho uspání.

Foto: Oklahoma City Zoo

Odběr krve probíhal vzhledem k věku zvířete bez uspání.

Ošetřovatelé proto museli s Bridget trénovat pozici, při které se zvěrolékaři mohli snadno dostat k jejímu ocasu a krev bez nesnází odebrat. V laboratoři bude Bridgetin vzorek porovnán s krví její sestry jménem Tia, která pochází ze stejného vrhu.

Přirozené hormonální změny jsou nejpravděpodobnějším faktorem, ale na vině může být i nádor na mozku v části, která tvorbu hormonů reguluje.

Pro ošetřovatele je však nejdůležitější, že hříva podle všeho ovlivnila pouze Bridgetin vzhled. Lvice je na svůj věk stále silná a zdravá a má pořádnou chuť k jídlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám