Hlavní obsah

Pláže na Vánočním ostrově se kvůli houfům malých krabů zbarvily do ruda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako tomu bývá na Vánočním ostrově každý rok, i letos se tisíce malých červených krabů vydaly na cestu do vnitrozemí. Než se mláďata na dobrodružnou výpravu odhodlají, sdružují se obvykle do velkých houfů podél pobřeží. A právě tuto fázi každoroční zvířecí migrace zaznamenala jedna z tamních fotografek na kameru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotografka na Vánočním ostrově natočila mláďata červených krabůVideo: Reuters

 
Článek

Každoroční migrace červených krabů začíná tím, že dospělí jedinci vedení rozmnožovacím pudem putují ke konci roku k pobřeží Indického oceánu. Tam se spáří, samičky nakladou vajíčka do moře a nakonec se vracejí zpátky do útrob tropického pralesa.

Ačkoliv je červený krab suchozemským živočichem, vajíčka musí být nakladena do vody. Larvy totiž disponují pouze žábrami. Když se pak mláďata vylíhnou, putují zpět do vnitrozemí za svými rodiči.

Mláďata se sdružují do houfů

Než se malí krabi na tuto cestu vydají, sdružují se do velkých houfů podél pobřeží. A právě tuto fázi migrace natočila fotografka Kirsty Faulknerová, která se na ostrov přestěhovala před deseti lety.

„Je to impozantní cesta a je velké privilegium vidět ji každý rok,“ svěřila se agentuře Reuters Faulknerová, která za účelem kvalitních záběrů vyhledala to nejzajímavější místo na ostrově.

V období migrace se malí živočichové vyskytují opravdu všude, a tak jim tamní obyvatelé na těch nejkritičtějších úsecích rušných silnic vystavěli speciální mosty a podzemní tunely. Jak je na záběrech vidět, v závislosti na jejich výskytu na ostrově dokonce existují speciální silniční uzavírky.

Reklama

Výběr článků

Načítám