Hlavní obsah

Jalovice odmítla teplý chlév a raději se připojila ke stádu zubrů

Polští přírodovědci zaznamenali nezvyklý úkaz. V Bělověžském pralese na východě Polska si všimli krávy uprostřed asi padesátičlenného stáda zubrů. Neobvyklé soužití dvou druhů přežvýkavců jako první zaznamenal ornitolog Adam Zbyryt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlá kráva žije už tři měsíce se stádem bizonůVideo: AP

 
Článek

„Je to jediná kráva, která dala přednost divokému pralesu před teplem chléva uprostřed zimy,“ uvedla polská televize TVN 24, podle které jalovice žije se zubry už čtvrt roku. „Vše svědčí o tom, že svoboda jí jde k duhu a domů se vrátit už asi nechce,“ dodala.

„Nehladoví. Následuje stádo, které se vyzná v obstarání potravy,“ řekl profesor Rafal Kowalczyk z Polské akademie věd. Zubři také chrání krávu před vlky. „Jsou to přežvýkavci. Není divu, že se spřátelili,“ uvedla Wanda Olechová ze spolku přátel zubrů.

Otázka ale zní, zda přátelství nepřeroste v něco více: tedy v křížence zubra a skotu, zvaného zubroň. Podle Henryka Ordanika, který se o chov zubroňů pokouší už půl století, to nelze vyloučit. Ale vědci z takové možnosti nijak nadšeni nejsou.

„Měli bychom ochránit zubra před případným křížením s krávou, aby nedošlo ke genetickému znečištění unikátního druhu,“ prohlásil profesor Kowalczyk. Jalůvku se ale podle Olechové nedaří od zubrů odlákat, a tak se zřejmě ochrana druhu neobejde bez použití uspávacích prostředků. V Bělověžském pralese žije asi šest stovek zubrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám