Hlavní obsah

Syrský uprchlík vytváří obdivuhodné umělecké kousky z hrotů tužek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiačtyřicetiletý Syřan Tareq Hamdan žije v uprchlickém táboře v jordánském Zátarí. Svůj čas si krátí ořezáváním hrotů tužek, z nichž vytváří nevídaná umělecká díla. Hamdan věří, že jeho umění osloví lidi po celém světě a bude tak díky němu moci poukázat na nelehké podmínky syrských uprchlíků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlík vytváří z hrotů tužek uměníVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv byl vyřezáváním fascinován už od mládí, než utekl do Jordánska, řemeslu se věnoval jen velmi zřídka. „A už vůbec jsem nepoužíval tužky,“ řekl agentuře Reuters rodák ze syrského města Dar'á.

Nyní se pečlivým vyřezáváním složitých tvarů z hrotů tužek snaží překonat monotónnost, kterou v táboře zažívá. „S tužkami jsem začal až tady. Chtěl jsem na něčem pracovat, protože jsem se nudil,“ svěřil se Hamdan, jenž v Jordánsku pobývá už pět let.

Tužky prý začal používat proto, že jsou levné a lehce dostupné. Jedním dechem však dodává, že kvůli jejich velikosti vyřezávání vyžaduje nesmírnou koncentraci. „Když se hrot zlomí, musím s tím začít úplně od začátku,“ vysvětluje.

Hamdan se musí spokojit s provizorními nástroji, jakými jsou třeba vyhozený drát či kusy dřeva nalezené v okolí tábora.

Chce poukázat na nelehké podmínky

Výsledkem silné vůle a šikovnosti jsou pak miniaturní umělecká díla, mezi kterými je například vyobrazení mořské panny, všemožných budov či muže sedícího na židli. Ta jsou vystavena v centru tábora, který je domovem pro téměř 85 tisíc lidí.

Hamdan doufá, že si jeho práce všimnou lidi po celém světě a on tak bude prostřednictvím uměleckých děl moci poukázat na nelehké podmínky, které syrští uprchlíci kvůli válce zažívají.

Podle údajů z roku 2016 zveřejněných Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky žije 93 procent syrských uprchlíků v Jordánsku pod tamní hranicí chudoby. V přepočtu tedy musí vyjít s méně než 1900 korunami na měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám