Hlavní obsah

Vzácná samice okapi se zabydlela ve Dvoře Králové

Novinky, nšt

Pruhy má jako zebra a hlavu jako kůň nebo antilopa. Řeč je o okapi - pralesní žirafě, která se však žirafám ani trochu nepodobá. Možnost vidět tohoto vzácného afrického kopytníka je v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Samici Qiru sem přivezli z belgické zoo.

Okapi v Zoo Dvůr Králové Video: Novinky

 
Článek

„Tato samice byla pro naši zoologickou zahradu velkým dárkem k Vánocům. Okapi je opravdu nádherné zvíře, které zde chováme již od roku 2004,“ řekl Novinkám zoolog Luděk Čulík. Aklimatizace Qiry v novém prostředí proběhla zcela v pořádku, nejvíce si v expozici pavilonu okapi pochutnává na vrbě jílové, vojtěšském seně nebo zelenině.

„Byli jsme samozřejmě připraveni na to, že nebude znát sklo, takže jsme ho zabílili krmným vápencem, který jsme postupně umazávali, dokud si nezvykla,“ pokračoval Čulík. V expozici se Qira střídá s devítiletým samcem Ewangem, který se stal historicky prvním narozeným mládětem okapi v České republice. Při vyšších teplotách budou moci návštěvníci Qiru nebo Ewanga vídat i ve venkovním výběhu.

Foto: Novinky

Samice Qira se v novém prostředí dokázala rychle zaklimatizovat.

„Okapi jsou zvířata, která jsou solitérní, to znamená že se v přírodě vyskytují po jednotlivcích. Když chtějí mít mláďata a jsou připravená k páření – vydají „mlaskací“ zvuk, který je pod prahem lidské slyšitelnosti. Po spáření samice mládě v pralese ukrývá deset až dvanáct měsíců, dokud se zcela neosamostatní. Poté samice opět odchází hledat nového samce,“ řekl Čulík.

Foto: Novinky

Qira má nejraději vrbu jílovou ale nepohrdne ani ovocem či zeleninou.

Předpokládá, že chov těchto kopytníků bude nadále pokračovat. Qiru k samci Ewangovi připustí v roce 2019. Okapi se mohou pářit až několikrát za hodinu. Při narození váží mládě okolo 14–30 kg a na nohy je schopné se postavit již půl hodiny po porodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám