Hlavní obsah

Policejní manévry v Lipsku vyvolaly pobavení

– Lipsko
Novinky, mif

Vánoční trhy v Německu jsou v plném proudu. Na většině z nich však panují zvýšená bezpečnostní opatření, kvůli loňskému teroristickému útoku na vánoční trh v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí. Například v Lipsku ale působí policejní manévry přinejmenším úsměvně.

Foto: Christian Mang, Reuters

Němečtí policisté u vánočního trhu. (Ilustrační foto)

Článek

V Lipsku se každoročně koná jeden z nejhezčích vánočních trhů v celém Německu a pravidelně se na něj sjíždějí lidé nejen z okolí, ale například i ze zahraničí. Patrně i kvůli tomu tam ochránci zákona nenechali vůbec nic náhodě.

Do užšího centra města, kde nyní již vánoční atmosféra propukla naplno, je tak zakázán vjezd osobních automobilů i dodávek bez speciálního povolení. Příjezdové trasy tak blokují mobilní zábrany. A tramvajové pásy hlídají policisté v dodávkách – svá vozidla používají jako „pohyblivou bránu“.

Video zachycuje policejní manévry v Lipsku

Všiml si toho také německý Online Magazin, jehož redaktoři poukazují vtipně na to, že „peníze daňových poplatníků nebyly nikdy lépe investovány“. Video kličkující policejní dodávky si můžete prohlédnout v twitterovém příspěvku výše.

Řidič dodávky musí být přitom neustále ve střehu a popojíždět vozem dopředu nebo dozadu, aby uvolnil cestu projíždějícím tramvajím. A to působí přinejmenším úsměvně.

Teroristický útok

Zvýšená bezpečnostní opatření platí v Německu kvůli loňskému roku. 19. prosince 2016 totiž v Berlíně vjel kamión do davu lidí na vánočním trhu, 12 jich zabil a nejméně 48 poranil. Za volantem seděl podle policie Tunisan Anis Amri, kterého o čtyři dny později zastřelili policisté v Itálii.

Bezpečnostní incidenty nicméně řešili policisté také letos. V pátek museli evakuovat město Postupim včetně vánočních trhů, a to kvůli podezřelému balíčku, ve kterém pyrotechnici odhalili improvizovaný výbušný systém. Byl však bez rozbušky.

Vánoční trhy v tomto městě jsou již opět v provozu, v okolí ale byly posíleny policejní hlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám