Hlavní obsah

Vodárenské společnosti v Británii stále využívají proutkaře

Novinky, tcs

Navzdory tomu, že mnoho studií poukazuje na neúčinnost fenoménu zvaného proutkařství, řada vodárenských společností služeb lidí „schopných vycítit“ podzemní vody stále využívá. Zjistila to britská bioložka Sally Le Pageová a odborníci to považují za plýtvání veřejnými penězi. Společnosti se brání, že o výrazné náklady nejde.

Foto: Profimedia.cz

Proutkař (ilustrační foto)

Článek

Na poněkud kuriózní situaci upozornili bioložku a doktorandku oxfordské univerzity Sally Le Pageovou její rodiče, kteří poblíž svého domu ve Stradfordu nad Avonou narazili na technika firmy Severn Trent, který se s virgulí v ruce pokouší zjistit, kde se přesně nachází prasklá trubka vodovodního potrubí.

Le Pageová nelenila a zaslala dotaz na využívání proutkařů dalším jedenácti vodárenským společnostem ve Spojeném království. Z dotázaných firem pouze jedna jediná, společnost Wessex Water, odpověděla, že takovýchto metod nepoužívá. Společnost Northern Ireland Water na dotaz neodpověděla. Zbylé podniky, jako na příklad velké společnosti Welsh Water a Scottish Water, senzibily s proutky na svých výplatních páskách připustily.

Co víc, společnost Anglia Water dokonce trvala na efektivnosti využití takovéto metody a pozvala Le Pageovou na demonstraci, která by měla dokázat jejich tvrzení. Zda Le Pageová nabídku přijala zůstává zatím nejasné.

Odborníci společnosti nechápou

„Totální plýtvání peněz,“ sdělila Le Pageová listu Guardian s tím, že by se tím měl zabývat Ofwat, britský úřad pro regulaci vodních služeb. „Nezpůsobuje to žádnou škodu, ale poslat někoho do terénu, aby kolem mával klacíkem, není dobré využití času a financí,“ uvedla rozhořčená bioložka.

Její slova potvrzuje i Christopher Hassall z univerzity v Leedsu. Zabývá se problematikou vodních zdrojů a jejich managementu a proutkařství považuje za špatný vtip. „Pracujeme s vodárenskými společnostmi na zlepšování udržitelnosti zdrojů pitné vody a je frustrující, že se v těchto firmách stále udržují takovéto praktiky,“ řekl Hassall

Foto: Profimedia.cz

Senzibilové vodohospodářských společností jdou s dobou a už nepoužívají dřevěné proutky.

Le Pageová dodává, že každý trochu lepší vědecký experiment dokáže nesmyslnost proutkařské techniky. „Stejně tak můžete podzemní prameny odhalit dobrým tipem,“ říká Le Pageová a dosavadní studie dávají bioložce za pravdu.

Mluvčí asociace Water UK, která vodárenské firmy sdružuje, se ale brání a namítá, že proutkaři jsou v rozpočtech společností zanedbatelnou položkou. „Společnosti investovaly milióny liber, aby snížily průsak vodovodních potrubí o třetinu od roku 1990. Pár jedinců, kteří proutkaří, na chod společností nemá takový dopad,“ sdělil Guardianu mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám