Hlavní obsah

Britského surfaře smetla v portugalském Nazaré monstrózní vlna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionální surfař Andrew Cotton, jenž se specializuje na sjíždění těch největších vln na světě, utrpěl ve středu nepříjemnou nehodu. V portugalském městě Nazaré ho smetla asi patnáctimetrová vlna a způsobila mu zlomeninu obratle. Podle jeho vlastních slov měl velké štěstí, mohlo to prý totiž dopadnout podstatně hůř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Andrewa Cottona smetla monstrózní vlna.Video: AP

 
Článek

Šestatřicetiletý Cotton pocházející z anglické vesnice Braunton se ve středu pokoušel sjet jednu z vln u pláže Praia do Norte v portugalském Nazaré. Obrovská vlna se však zlomila dříve, než zkušený surfař předpokládal, a tak byl nucen z prkna na poslední chvíli seskočit.

„Stává se mi velmi zřídka, že bych z prkna seskočil. Ihned poté jsem pocítil obrovskou bolest. Byly ideální podmínky, Nazaré však bývá často nepředvídatelné,“ popsal.

Něco podobného nikdy nezažil

Poté, co seskočil z prkna, jej voda semlela takovým způsoben, že byl vymrštěn několik metrů do vzduchu.

„Vlna už mě smetla nesčetněkrát, tentokrát jsem však pocítil zvláštní stav beztíže, který jsem nikdy předtím nezažil. Musel to být ten moment, kdy jsem letěl vzduchem,“ řekl. Zároveň dodal, že to byl prozatím nejtvrdší úder, který mu kdy voda uštědřila. Deníku Daily Mail náraz připodobnil ke srážce s autem.

Než k němu dorazil kamarád Hugo Vau na vodním skútru, zavalila ho ještě jedna vlna. Následně se chytil zadní části skútru a spolu s Vauem mířili do bezpečí. Další vlna však smetla i záchranný skútr, a tak bezbranná dvojice musela doplavat ke břehu svépomocí.

Tam už na ně čekal lékařský tým. Cotton si stěžoval na bolesti zad, a tak ho lékaři odvezli do nemocnice.

Se surfováním prý neskončí

„Děkuji všem, kteří mi dnes ráno pomohli. Díky vám budu mít záda v pořádku. Ačkoliv mám zlomený obratel, mohlo to rozhodně dopadnout mnohem hůř,“ svěřil se.

Už během zotavování prozradil, že ho strašidelný pád od surfování neodradí. „Surfuju už od sedmi let a zbožňuju to. Z nějakého důvodu mě přitahují ty největší vlny a život bez nich si nedokážu představit,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám