Hlavní obsah

Problémy s neodbytnými lachtany má vyřešit umělý kojot

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte umělohmotné dravce, kteří mají odpuzovat holuby? Občas si jich můžete všimnout na parapetu či balkóně, kam je zoufalý majitel bytu nainstaloval v marné naději, že si místa holuby přestanou všímat. Podobný problém řeší v přístavu kalifornského města Newport Beach. Jenže s lachtany. Rozhodli se proto nasadit těžší kalibr a instalují zde figuríny kojotů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Problémy s neodbytnými lachtany má vyřešit umělý kojotVideo: AP

 
Článek

Lachtaní problém trápí představitele radnice i přístavu už hodně dlouhou dobu. „Problémem není, že tu plavou, horší je, když se vylezou někam slunit,“ uvedla pro stanici ABC mluvčí radnice Mary Loceyová. Zvířata totiž rády využijí každý povrch, na který se z vody mohou dostat. Tím nejpříhodnějším jsou pak zádě člunů kotvících v přístavu.

Váha zvířat pak lodě může dost poškodit, řekla Loceyová s tím, že se lachtanům povedlo v minulosti jeden menší člun potopit. Lachtaní srst je navíc silně promaštěná a každé zvíře za sebou zanechá velkou umaštěnou skvrnu. „Dostat ji z lodního sklolaminátu je téměř nemožné,“ vysvětlila Loceyová.

Radnici však v poslední době nejvíce trápí lachtaní soupeření během období páření. Samci jsou v tu dobu totiž silně teritoriální, nebývale agresivní a v neposlední řadě také velice hluční. Městská vyhláška sice nařizuje majitelům lodí vybavit si své plavidlo něčím, co by lachtany odpudilo. Ale ačkoliv jsou lidé velice vynalézaví, lachtani stejně neodolají dobrému místu na slunění.

Laciné a zatím efektivní řešení

S nejnovějším nápadem, jak lachtany odpudit, přišel sám správce přístavu Dennis Durgan. V jednom soukromém jachtařském klubu uviděl plastové napodobeniny kojotů a místní si je nemohli vynachválit. Durganovi se podařilo přesvědčit městskou radu, aby osm figurín zakoupila. S pořizovací cenou 25 dolarů (zhruba 550 korun) za kus to nebylo příliš těžké.

Od poloviny října tak přístav zdobí osmero kojotů, které zaměstnanci pravidelně přesouvají z místa na místo ve snaze lachtany přesvědčit, že jejich oblíbené místo obsadili jiné šelmy. K tomu mají napomoci i kojotí ocasy, které jako jediné nejsou z plastu ale z umělé kožešiny a vlají ve větru. „Zatím to funguje,“ dodává Loceyová s tím, že lachtan je mimořádně chytré zvíře a je zřejmě pouze otázkou času, kdy kojotí strašáky prokoukne.

Reklama

Výběr článků

Načítám