Hlavní obsah

Uhynulého Karla Wilhelma nahradil u samic v královédvorské zoo hroch Mike

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Partnerem dvojice královédvorských hroších samic se místo uhynulého 2letého Karla Wilhelma z německého Karlsruhe stal samec Mike narozený v roce 1985 v belgických Antverpách.

Foto: Simona Jiříčková

V bazénu se Mike uvelebil až na druhý pokus.

Článek

Mike, jemuž loni uhynula dlouholetá partnerka, byl dovezený tento týden ze Stuttgartu, kde prožil posledních 28let. Pro pětiletou Monu a šestiletou Hulu by měl být v hroším výběhu v Zoo Dvůr Králové důstojnějším společníkem než mladý Karl Wilhelm, i když nablízko se k nim hned tak nedostane.

„Kontakt se samicemi bude zpočátku probíhat pouze přes kovové předěly mezi boxy. Spojení zvířat plánujeme v příštím roce,“ uvedl královédvorský zoolog Jiří Hrubý.

Zaujmout v hroším stádečku přirozenou vůdčí pozici se Mikovu mladičkému předchůdci nepodařilo. Jedna ze samic způsobila Karlu Wilhelmovi zranění, na které nakonec pošel.

Foto: Simona Jiříčková

Mikeův apetit je zcela v pořádku.

Jednoduché to ale zřejmě s královédvorskými samičkami nebude mít ani Mike, jenž v Německu stačil zplodit šestici potomků.

„Po příjezdu do Dvora Králové mířily jeho první kroky do bazénu, který je součástí krytého zimoviště. Jakmile si však všiml Huly a Mony ve vedlejším boxu, trochu se lekl, vylezl z vody a celou noc strávil na souši. Bazén ho znovu zlákal až druhý den ráno,“ popsal první Mikovy kroky na české půdě Hrubý.

Zkušenějšího samce snad hrošice přijmou

Dobu aklimatizace Mikovi usnadní hrochův stuttgartský ošetřovatel. „Mike žil ve Stuttgartu mnoho let a za tu dobu si zvykl nejen na tamní prostředí, ale i lidi kolem sebe. Přítomnost ošetřovatele ulehčí Mikovy první dny ve dvorské zoo a výrazně pomůže s jeho celkovou aklimatizací,“ dodává Hrubý.

Náhradu za Karla Wilhelma uhynulého letos v létě po dvouměsíčním pobytu ve Dvoře Králové hledala zoo prostřednictvím evropského koordinátora chovu hrochů od letošního srpna.

„Budeme vybírat samce, jehož samice přijmou a nebudou si na něho dovolovat,“ ujišťovala mluvčí královédvorské zoo Andrea Jiroušová. To se snad tentokrát povedlo.

Foto: Simona Jiříčková

Hroší samec Mike si pomalu zvyká na nové prostředí

Zahrada ve Dvoře Králové obnovila chov hrochů po patnáctileté pauze. Hroši, chovaní zatím v Česku pouze v Praze a Ostravě, se letos vrátili do Dvora Králové díky záchovnému programu Asociace evropských zahrad a akvárií (EAZA), kam zoo po čtyřleté pauze loni znovu vstoupila.

Hroši patří ve volné přírodě mezi ohrožená zvířata s populací odhadovanou na 150 tisíc jedinců. Lovci v deltě Nilu je zcela vyhubili už ve starověku. Oblast Kapska, Núbie a severního Súdánu nedobrovolně opustili v 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám