Hlavní obsah

Vyšlechtěný kůň vypadá jako z kresleného filmu, odborníci vzhled odsuzují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z farem v americkém státě Washington se pochlubila hříbětem, které nápadně připomíná koně z kreslených pohádek. Jde o plemeno zvané arabský plnokrevník. Odborníci však tvrdí, že vzhled koně je nepřirozený a varují, že může vést k závažným zdravotním potížím, napsal britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Hříbě nápadně připomíná koně z amerického animovaného filmu U nás na farmě.

Článek

Devítiměsíční hříbě jménem El Rey Magnum je podle chovatelů koní z farmy Orrion Farms ve městě Ellensburg téměř dokonalé. Jeho hodnota prý dosahuje řádu miliónů dolarů. Odborníci na koně a veterináři však varují, že extrémní šlechtění koní za účelem „perfektního“ vzhledu je odporné a může zvířatům způsobit vážné zdravotní potíže.

Shodují se na tom, že deformovaná lebka může koni způsobit dýchací potíže. Vzhled hříběte v časopise Veterinary Record popsali jako „znepokojující vývoj“. „Celou věc považuji za neuvěřitelnou. Arabští plnokrevníci měli vždycky trochu odlišné vzezření, ale tohle je přehnané,“ řekl odborník na koně Tim Greet.

Greet rovněž zmiňuje, že podobný typ deformace je viditelný i u některých psích plemen, například u mopsů. „Psi však stejně jako lidé dokážou dýchat pusou, ale koně dýchají výhradně nosem. Mám podezření, že jakýkoliv druh zátěže může být pro takového koně limitující,“ přiznal.

Chovatelé se brání

Redaktorka časopisu Veterinary Record Adele Watersová uvedla, že každý veterinář, jemuž ukázala fotku s hříbětem, byl v šoku. „Je evidentní, že kůň byl vyšlechtěn za účelem splnění požadavků konkrétního trhu. Kde to ale skončí? Je to s koňmi opravdu tak špatné, že musí vypadat jako z animovaného filmu?“ ptá se Watersová.

Ředitel farmy Doug Leadley se však brání. „Myslím, že většina z těchto lidí nikdy koně nechovala. Jsou to lidé, kteří tomu nerozumí. Hříbě je nejkrásnějším arabským plnokrevníkem na světě,“ má jasno Leadley.

Reklama

Výběr článků

Načítám