Hlavní obsah

Kanaďanka si nechala tetovat bělmo, má poškozené oko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletá kanadská modelka Catt Gallingerová utrpěla vážné poranění oka poté, co si nechala tetovací procedurou zbarvit bělmo na pravém oku. Kromě poškození zraku a silných bolestí jí také následkem experimentu z oka vytékají fialové slzy, které jsou ve skutečnosti tetovacím barvivem.

Foto: Profimedia.cz

Tetovací jehla

Článek

Gallingerová si v polovině září chtěla nechat nabarvit bělmo na fialovo, tatér ale podle ní dostatečně nenaředil tetovací inkoust a vstříkl ho do oka příliš mnoho, informoval britský list The Independent. V reakci na proceduru oko nateklo a inkoust z něj začal vytékat.

Gallingerová okamžitě zamířila do nemocnice, kde jí dali antibiotické kapky, které však nepomohly. Následně naordinované steroidové kapky způsobily, že se barvivo v oku shluklo do chomáče kolem rohovky. Modelka na postižené oko téměř neviděla a přes nedávné zlepšení stavu stále existuje riziko, že na něj oslepne úplně.

Lékař: Je to šílenost

S tetováním očního bělma se ve světě začalo experimentovat zhruba před deseti lety a postupně získává na popularitě. „Můj dojem z toho je, že je to šílenost. Dá se to provést, ale neexistují žádné dlouhodobé testy, které by prokázaly, že je to bezpečné. Na tohle musíte být šílenec,“ řekl magazínu Newsweek newyorský oční lékař David Flug, který tuto praktiku považuje za extrémně nebezpečnou.

Dokonce i tatér Luna Cobra, který tetování očního bělma začal jako první popularizovat, nyní uznává, že je to nebezpečné, a prosazuje zákaz této praktiky. „Usiluji o zákaz. Myslím, že je nesmírně důležité, aby to bylo ilegální,“ řekl Newsweeku a upozornil: „Aby bylo jasno, dělá se to pořád a po celém světě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám