Hlavní obsah

Pardubičtí rybáři ulovili na udici dvouapůlmetrového halibuta

Rybáři mezi sebou velmi rádi poměřují, jak velkou rybu kdo, kdy a kde chytil. Skupinka amatérských rybářů z Pardubicka v uplynulých dnech získala historku, kterou zastíní příběhy naprosté většiny rybářů ve všech koutech naší země. Dovláčet čtvrttunovou rybu ke břehu na relativně tenký vlasec, to se totiž doopravdy nepodaří každý den.

Pardubičtí rybáři chytili obrovského halibuta, aspirují na světový rekordVideo: Prima FTV

 
Článek

Češi úřadovali v norských vodách, zhruba 400 kilometrů nad polárním kruhem. Tam se jim podařilo na udici chytit rekordního platýse velkého, tedy halibuta. Jako návnada posloužil stogramový filet z makrely, který na obřího halibuta čekal na háčku. Výbava byla přitom podle účastníka výpravy Vojtěcha Razskazova velmi základní.

„Nejdřív jsem cítil jakoby tupou sílu, takže jsem si myslel, že jsem uvázl na dně. Tak jsem s tím zkusil zaškubat, abych to uvolnil ze dna. A vlastně až po chvíli jsem zjistil, že se mi to trošku rozjelo. Takže jsem poznal, že tam je nějaká ryba,” uvedl jeden z rybářů pro TV Prima Petr Smolař.

Odborníci tvrdí, že je velké štěstí, že se platýs ze spleteného vlákna, na kterém jej rybáři táhli, neutrhl. Mělo totiž průměr pouhých 25 setin milimetru. Ryba nyní musí projít certifikovaným měřením, které potvrdí její velikost a hmotnost.

Pokud se potvrdí předpoklady, měla by ryba mít 256 centimetrů a vážit 215 kilogramů, což by byl v lovu na udici podle všeho nový světový rekord.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám