Hlavní obsah

Pavouci se mu nevešli domů, tak udělal největší výstavu ve střední Evropě

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Milovník sklípkanů David Šťastný už neměl kam své osminohé mazlíčky doma dávat, a tak otevřel v pražské Zoologické zahradě největší výstavu svého druhu ve střední Evropě. Expozici vévodí téměř třiceticentimetrová samice Theraposa stirmi, kterou Šťastný jako jedinou pojmenoval. Říká jí Didla.

Pavouci se mu nevešli domů, tak udělal v pražské zoo výstavuVideo: Novinky

 
Článek

David Šťastný má doma na 120 druhů sklípkanů, do zoo umístil přes šedesát druhů různých velikostí ze všech koutů světa.

Největší krasavice, jejíž rozpětí nohou má až třicet centimetrů a má něco málo přes 12 centimetrů v těle, žije v brazilských pralesech a je místními kmeny považována za velkou pochoutku.

„Jedí jak její vajíčka, tak samotné jedince. Samice může naklást až 150 vajíček. Člověka zabít nemůže. Je to sice velký pavouk, ale nedisponuje tak silným jedem. Čím je pavouk větší, tak zabíjí spíš silou, mají velká klepítka, která dokážou prokousnout důležitý orgán oběti,“ vysvětlil chovatel sklípkanů s tím, že člověku může pavouk třeba prokousnout ruku, čímž způsobí hlubokou ránu, kam se lehce může zanést infekce.

Nejsou to bestie

Důvodem odhalení části soukromé sbírky veřejnosti je podle majitele záměr ukázat lidem, že pavouci nejsou jen osminohé chlupaté bestie, které jsou jedovaté a útočí na lidi. „Je tu široké spektrum barev i povah. Všichni sklípkani sice disponují nějakým jedem, ale jen málo druhů má jed tak účinný, aby ublížil člověku,“ řekl Novinkám Štastný s tím, že s pavouky se ovšem nemazlí, nelze si s nimi hrát. Lidé si je prý pořizují například kvůli pozorování nebo rozmnožování pavouků.

Foto: Novinky

Majitel pavouků chce veřejnosti ukázat, že nejde jen o chlupaté bestie.

Výstavu je možné navštívit v Gočárových domech v pražské ZOO až do konce září. Milovníci těchto největších suchozemských bezobratlých živočichů se mohou kromě největší zmíněné samice Didly těšit i na další zajímavé druhy sklípkanů.

Foto: Novinky

Na výstavě najdete přes šedesát druhů sklípkanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám