Hlavní obsah

Po příliš rychlém vynoření se peruánskému potápěči nafouklo celé tělo

Novinky, tcs

Ještě před čtyřmi lety se Alejandro Ramos Martinez živil jako potápěč a rybář. Při jednom ze svých návratů od mořského dna se však vynořil příliš rychle. Následkem byla dekompresní nemoc a znetvoření celého potápěčova těla. Lékaři z celého světa se teď snaží muži, který téměř nemůže chodit a trpí neuvěřitelnými bolestmi, pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Dekompresní nemoc zdeformovala potápěči celou horní část těla.

Článek

Dekompresní nemoc je postrachem potápěčů. Obvykle vyvolává bolesti, křeče, kašel, halucinace či dokonce ochrnutí či poškození mozku. V některých případech může být i fatální.

Na vině je dusík, který se normálně rozpouští v tělních tekutinách a tkáních. Při rychlém poklesu tlaku se však uvolní ve formách bublin.

Martinezovi tyto bubliny zůstaly ve svalové tkáni a způsobily enormní nafouknutí jeho těla. Na váze přibral muž přes 30 kilogramů. Musel pak pochopitelně skončit ve svém zaměstnání a lékaři začali pracovat na jeho léčbě. Zároveň se o Martinezův stav zajímají doktoři z celého světa, protože je to naprostý unikát.

Foto: Profimedia.cz

Třicet procent dusíku už se lékařům podařilo odstranit. Muže však čeká ještě řada měsíců v obrovských bolestech.

Miguel Alarcon, specialista z nemocnice San Juan de Dios ve městě Pisco ve stejnojmenné peruánské provincii, oznámil, že se doposud doktorům povedlo odstranit asi 30 procent dusíku z Martinezova těla. Muž zatím podstupuje pouze terapie ve speciální tlakové komoře.

Lékaři uvažovali i o operaci, nakonec však chirurgický zákrok zamítli. Podle nich by byl příliš riskantní, navíc by operace stála kolem 100 tisíc dolarů (zhruba 2,5 miliónů korun), což si chudý potápěč nemůže dovolit.

Léčbu v komoře tak bude muset Martinez podstoupit ještě nejméně stokrát. Čeká ho nejspíš rovněž výměna kyčlí, které deformované tělo nenapravitelně poškodilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám