Hlavní obsah

V Reykjavíku začaly drony rozvážet jídlo. Zatím pouze na jedné trase

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraleská společnost Flytrex ve spolupráci s rozvážkovou službou AHA začala v islandském hlavním městě Reykjavíku s dopravováním zboží pomocí dronů. Bezpilotní letouny zatím unesou pouze dva kilogramy nákladu a existuje pouze jediná testovací trasa. Ke konci roku ale plánuje firma Flytrex své služby rozšířit po celé islandské metropoli.

Foto: Profimedia.cz

Drony mají brzy ovládnout roznáškovou přepravu v Reykjavíku (ilustrační foto).

Článek

V minulých dnech islandské úřady udělily firmám příslušné povolení a Flytrex okamžitě zprovoznil svou první komerční trasu. Podle výkonného ředitele a spoluzakladatele firmy Yariva Bashe, je Rekjavík ideálním místem pro přepravu drony.

Město je rozděleno zátokou a rozsáhlou vodní plochu musí vozy donáškové služby zdlouhavě objíždět. První trasa vede právě přes tento záliv, zatímco vozy k překonání vody potřebují zhruba 25 minut, dron se na druhý břeh dokáže dostat za čtyři minuty.

Upravená hexakoptéra Matrice 600 má dolet 10 kilometrů a v testovacím provozu zatím unese pouze dva kilogramy nákladu. Pro společnost AHA, která dováží zejména jídlo, je to ale naprosto dostačující.

Islandské město je pro drony ideální

Drony zatím nelétají přímo k zákazníkům. Na druhém břehu si objednávku vždy vyzvednou kurýři, kteří náklad doručí na přesné místo určení. I to se má změnit. Reykjavík je zastavěn převážně domy se zahradami, podle Bashe je pro doručování drony jako stvořený.

Na rozdíl od konkurenčních firem drony Flytrexu nebudou na místě určení přistávat. „Dron pouze spustí objednávku dolů na drátu,“ říká Bash. To je ale zatím hudba budoucnosti. Nejbližším cílem je rozšířit počet tras, po kterých budou drony nad islandským hlavním městem létat.

Společnost Flytrex sama drony nevyrábí. Pouze chce nabídnout svým potenciálním partnerům „řešení na klíč“. Společně s drony nabízí software, zaškolení budoucích operátorů a také legislativní řešení pro konkrétní země.

Navzdory svému tvrzení, není Flytrex první firmou, která spustila komerční dovážku pomocí dronů. Společnosti Amazon a Flirtey už provedly několik letů ve Velké Británii, respektive Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám