Hlavní obsah

Indka se rozvedla s manželem, nutil ji vykonávat potřebu venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický soud ve státě Rádžasthán v pátek rozhodl ve prospěch ženy, která se chtěla rozvést se svým manželem. Důvod byl bizarní, ač v Indii ne úplně raritní. Muž prý kvůli absenci toalety v domě nutil manželku vykonávat potřebu venku. O problému s nedostatkem záchodů v indických domácnostech informoval server Yahoo News.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Indie jsou nuceni chodit na záchod ven.

Článek

Muž pocházející z města Džajpur prý během pěti let manželství nedokázal obstarat toaletu, což ho dohnalo k úplné bezcitnosti.

Soudce Rajendra Kumar Sharma u soudu řekl, že ženy ve vesnicích často čekají dlouhé hodiny a trpí velkými bolestmi. Ulevit si venku se totiž odváží až za tmy, aby je nikdo neviděl. Ženin advokát Rajesh Sharma mluvil ve stejném smyslu. Pro agenturu AFP absenci záchodů v domácnostech označil za hlavní zdravotní problém v zemi.

Rozvod je v Indii možný pouze v případech, kdy je u soudu prokázaná krutost, násilí či neoprávněné finanční nároky. Není to poprvé, kdy ve vztahu vznikly problémy kvůli absenci toalety.

Minulý rok se ve státě Uttarpradéš odmítla vdát žena poté, co její snoubenec nechtěl v domě obstarat toaletu. Další žena v červnu prohlásila, že se nevrátí domů, dokud tam nebude záchod.

Do roku 2019 má být záchod v každé domácnosti

Podle organizace UNICEF se téměř polovina celé indické populace (zhruba 600 miliónů lidí) vyprazdňuje venku. Přibližně 70 procent indických domácností nemá toaletu, 90 procent přitom disponuje přístupem k mobilnímu telefonu.

Premiér Naréndra Módí slíbil, že do roku 2019 bude záchod součástí každé domácnosti. Vláda tvrdí, že od roku 2014 bylo nainstalováno již 20 miliónů toalet. Podle expertů však tento problém neplyne pouze z chudoby, ale také z přesvědčení, že záchody uvnitř domu vzbuzují dojem nečistoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám