Hlavní obsah

Pochutnává si na potravinách z kontejnerů, z ušetřených peněz si pořídila miliónový byt

Zdravotní sestra Mel Humphreysová se rozhodla, že za stravu nebude utrácet horentní sumy, ale jídlo bude raději získávat z kontejnerů zadarmo. Vyznává životní styl zvaný freeganství, jenž se vyznačuje vymezováním proti konzumní společnosti a proti plýtvání potravin. O Australance informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australanka čtyři roky jedla jídlo z popelnic, díky tomu si našetřila na bytVideo: Caters News, AP

 
Článek

„Poprvé jsem o freeganství slyšela před čtyřmi lety. Začala jsem tehdy chodit k obchodům a prohledávat kontejnery. Nemohla jsem uvěřit, že můžu získat tolik jídla zadarmo, bylo to úžasné. Momentálně asi 75 procent z toho, co sním, pochází z kontejnerů,“ líčí Mel.

V Sydney, kde žije, má vytipované čtyři kontejnery. Ty navštěvuje třikrát týdně. Pravidelně prohledává odpadky před velkými supermarkety, cateringovými společnostmi a menšími pekárnami. Mnohdy ukořistí i čerstvý chléb, maso, ryby, sýry či zeleninu.

Z potravin následně připravuje lahodné pokrmy i pro své přátele, rodinu a pacienty v nemocnici. Reakce lidí bývají rozdílné. „Lidé jsou vždy překvapení, když jim řeknu, že jídlo pochází z kontejnerů. Někteří jsou znechucení, jiní nadšení,“ popisuje Australanka.

Mel však neshromažďuje vše, co najde. Sbírá jen zabalené potraviny a vyhýbá se měkké zelenině. "Když vidím, kolik se vyhazuje jídla, dělá se mi zle. Sama s tím moc nenadělám. Pokud však tohle kapitalismus umožňuje, budu v tom nadále pokračovat,“ říká odhodlaně.

Během čtyř let našetřila půl miliónu

„Za jídlo utrácíme nejvíce peněz. Průměrný týdenní rozpočet na stravu činí 150 až 200 australských dolarů (2500 až 3500 korun), já nyní utratím jen 40 australských dolarů (700 korun),“ tvrdí.

Za rok zvládne ušetřit 7020 australských dolarů (přes 120 tisíc korun). Během čtyř let se jí podařilo uspořit úctyhodných 30000 australských dolarů (více než půl miliónu korun). I díky tomu zvládla zaplatit zálohu na byt, jehož celková částka činí milión australských dolarů (17,5 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám