Hlavní obsah

Obří díra na Floridě, která už pohltila dva domy, se zvětšuje

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině července se otevřela země uprostřed floridského města Land O´Lakes a během několika desítek minut se do ní propadly dva domy. Od té doby se jáma naplněná vodou neustále zvětšuje. Díra má nyní průměr okolo osmdesáti metrů. Poškozeno bylo dalších sedm domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy na Floridě pohltila 80 metrů široká díraVideo: Reuters

 
Článek

Celá oblast je uzavřená a zajištěná. Díra se začala zvětšovat minulý pátek, když se dělníci chystali strhnout dům v sousedství díry, který byl nejvíc poškozen. Podle úřadů však díra není aktivní a další propady půdy byly způsobeny nákladními vozy a stavební technikou určenou k odstranění trosek.

„Očekávali jsme, že se něco takového může stát. Jen jsme nečekali, že se to stane v takovém rozsahu,“ sdělil stanici WFTV9 zástupce náčelníka hasičů okresu Pasco. Geologové během víkendu zjišťovali pravděpodobnost dalšího kolapsu, zatímco dělníci začali stěny díry zavážet vápencem, který by měl stěnu zpevnit.

Přesto úřady stále nemohou vyloučit, že se díra nebude zvětšovat. V následujících dnech by se měly začít postupně odklízet trosky a likvidovat poškozené domy.

Postupovat budou jen s největší opatrností

Kevin Guthrie, asistent koordinátora veřejné bezpečnosti, uvedl, že nelze určit, jak dlouho budou práce trvat. Terén je v postižené lokalitě stále velice nestabilní. „Pokud budeme muset zpomalit, zpomalíme. Rychlost teď není podstatná,“ uvedl Guthrie na pondělní tiskové konferenci.

Poprvé se země v oblasti propadla v pátek 14. července po sedmé hodině ranní. Obyvatelé jednoho z domů si povšimli, že se jim na zahradě hýbe člun. Za několik desítek minut díra pohltila dva domy a další trvale poškodila. Zraněn nikdo nebyl. [celý článek]

Florida se svým nestabilním podložím trpí propady půdy zřejmě nejvíc z amerických států. Jen 40 kilometrů od místa nynějšího propadu se v roce 2013 stala mnohem větší tragédie. Sedmatřicetiletý Jeff Bush tehdy zemřel v troskách svého domu poté, co se v noci pod jeho obydlím otevřela jedna z takovýchto děr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám