Hlavní obsah

Martináč kometa. V Praze se vylíhl jeden z největších motýlů na světě

– Praha
Novinky, kl, kor

Pražská botanická zahrada oslavuje nový přírůstek. Vylíhl se tam po třinácti letech vzácný motýl martináč kometa původem z Madagaskaru. V Evropě je vzácností.

Jeden z největších motýlů světa se vylíhl v pražské botanické zahradě Video: Novinky

 
Článek

Z kukly, která byla do Evropy převezena z madagaskarské motýlí farmy, se vylíhl motýlí sameček.

Druh Argema mittrei patří mezi největší motýly světa. Rozpětí křídel těchto nočních motýlů dosahuje osmnácti centimetrů. Pro svůj vzhled se mu přezdívá „kometový motýl“.

Foto: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Nový přírůstek motýlího samce martináče komety.

„Prvenství si drží v délce ostruh, což jsou protažené konce spodních křídel. Samci tohoto druhu mají na křídlech ostruhy dlouhé až dvacet centimetrů,“ uvedla kurátorka výstavy motýlů Eva Smržová a dodala, že velikost motýla záleží vždy na tom, jak moc se dokáže motýlí housenka před vylíhnutím ”nacpat“.

„Motýl je velmi vzácný. V přírodě ubývá, ale dá se dobře množit v zajetí. Někteří z nich se pak dají vypustit zpátky do přírody,“ uvedla kurátorka. Kvůli úbytku jeho přirozeného prostředí, madagaskarských deštných pralesů, se martináč kometa stal ohroženým druhem.

Foto: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Motýlí samice Martináče komety, která létala pražskou botanickou zahradou v roce 2004.

Ve skleníku Fata Morgana se martináč kometa vylíhl teprve podruhé. Poprvé to bylo krátce po otevření skleníku v trojské botanické zahradě v roce 2004.

V Evropě je vzácností, protože se sem jeho živé kokony dovážejí jen velmi zřídka.

Reklama

Výběr článků

Načítám