Hlavní obsah

Pijete alkohol, abyste zapomněli? Podle vědců to může mít opačný efekt

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač se mnoho lidí snaží utápět svůj smutek v alkoholu ve snaze zbavit se nechtěných vzpomínek, nová vědecká studie ukazuje, že zřejmě nejde o zrovna efektivní strategii. Závěry vědců totiž naznačují, že pití alkoholu může ve skutečnosti vtisknout do paměti to, co se událo před popíjením. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Může mít alkohol pozitivní vliv na paměť? Podle vědců ano...

Článek

Neptejte se jich zatím proč, protože na to odpověď nemají. Skupina vědců z University of Exeter ve Velké Británii má za to, že by mohl alkohol blokovat učení nových informací, a poskytovat tak mozku více zdrojů k tomu, aby si uložil nedávno osvojené informace do dlouhodobé paměti. Test přitom probíhal v přirozeném prostředí, aby byl co nejblíže realitě.

Účastníci studie, kteří všichni svorně uvedli, že pijí alkohol příležitostně, dostali úkol související s pamětí (viz sloupek vpravo). A výsledek byl přinejmenším překvapivý – alkohol totiž paměti ve skutečnosti pomohl. Vědci však okamžitě přispěchali s dodatkem, že lidé samozřejmě musí brát v potaz všeobecně známé negativní vlivy zvýšeného požívání alkoholu na mentální i fyzické zdraví člověka.

Popíjeli doma

„Náš výzkum ukázal nejen skutečnost, že ti, kteří pili alkohol, si počínali lépe než ti, kteří ho nepili. Navíc totiž ukázal, že efekt byl silnější u těch, kteří jej vypili více,” uvedla vedoucí studie Celia Morganová.

Studie

Studie pozorovala efekty pití alkoholu na paměť v přirozeném prostředí. Účastníci dostali úkol, při kterém se měli učit slova. Byli náhodně rozděleni do dvou skupin a bylo jim řečeno, aby pili alkohol jak uznají za vhodné anebo nepili vůbec. Další den pak plnili totožnou úlohu znovu. Překvapivě, ti, kteří pili alkohol, si pamatovali více z toho, co se naučili, než ti, kteří nepili vůbec.

Ač byl tento efekt již dříve popsán ve studiích provedených v laboratořích, toto je poprvé, co byl testován v přirozeném prostředí a umožnil účastníkům popíjet alkohol v jejich domovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám