Hlavní obsah

Veterinářka potkala v lese želvu s laminátovým krunýřem. Znaly se

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekané shledání zažila před několika týdny veterinářka Shannon Mooreová z městečka Logan v americkém Ohiu. Během procházky po lese si povšimla podivné hýbající se věci v lese. Při bližším pohledu zjistila, že je to želva, kterou před lety pomohla zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Želva bez krunýře v přírodě dlouho nepřežije (ilustrační foto).

Článek

Celý příběh začal někdy před třemi lety. „Přijel za mnou klient a v rukou měl želvu, kterou srazilo auto,“ svěřuje se se svým příběhem na sociálních sítích Mooreová.

Krunýř želvy byl téměř celý rozlámaný, přesto se doktorce podařilo zvíře zachránit.

„Na spravení krunýře jsem použila sklolaminát a nakonec jsem želvu vypustila u nás do lesa,“ říká veterinářka. Když na živou a zdravou želvu narazila po letech, naplnilo ji to prý radostí. „Být veterinářem je někdy ta nejlepší věc na světě,“ uzavírá svůj příspěvek Mooreová.

Laminátování rozlámaného krunýře je nicméně až poslední možností, jak želvu zachránit. Podle Anthonyho Pilnyho, veterináře z Centra exotické medicíny v New Yorku, může tento způsob léčby vést k velkým zdravotním problémům. „Krunýř se potřebuje loupat a obměňovat. Sklolaminát tomu může bránit,“ uvedl pro Huffington Post Pilny.

Veterinář nicméně uvedl, že vzhledem k tomu, že neví, v jakém stavu byla želva doktorky Mooreové, nemůže posoudit, zda léčba byla správná či nikoliv.

Mooreová si je jistá, že vzhledem k rozsahu poškození krunýře neměla jiné řešení. Veterinářka však varuje před tím, aby se lidé pokoušeli „opravit“ zraněné želvy sami.

„Okamžitě doneste želvy k odborníkům,“ doporučuje. Jen ti totiž dokážou posoudit, jak razantní zákrok poškozený krunýř potřebuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám