Hlavní obsah

Plameňáčí baby boom v Zoo Hluboká

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká nad Vltavou

Dvacet devět mláďat plameňáků růžových se letos narodilo v Zoo Hluboká v Hluboké nad Vltavou. Podle ošetřovatelů jde o naprostý unikát.

Foto: Zoo Hluboká

Zoo v Hluboké nad Vltavou se může pyšnit rekordním počtem mláďat plameňáka.

Článek

„Jedná se o rekordní počet mláďat nejen v České republice, ale i v Evropě,“ řekl zoolog Roman Kössl. Podobný počet vylíhnutých plameňáků v jedné sezóně měla v posledním roce v Evropě jen zoo ve švýcarské Basileji a na světě číslo předčila pouze zahrada v San Diegu se 49 mláďaty.

Mláďata pár týdnů po vylíhnutí ale plameňáky vůbec nepřipomínají. Mají totiž šedivé peří a do růžova se úplně zbarví až během tří let, kdy pohlavně dospívají.

Typicky štíhlé nohy, které u dospělých ptáků dosahují délky až 140 centimetrů, jim také teprve narostou.

Foto: Zoo Hluboká

Do růžové barvy musí plameňáci teprve dospět.

Plameňáci se v zoo v Hluboké poprvé objevili před šestnácti lety. Tehdy ošetřovatelé přivezli celkem 38 těchto exotických ptáků až z Tanzanie. „Prvních šest mláďat se podařilo odchovat až v roce 2003. V průměru jsme odchovávali asi 15 mláďat ročně. Loni ale plameňáci třeba vůbec nezahnízdili,“ uvedl Kössl.

Letos z hejna, které tvoří 104 jedinců, zahnízdilo na jaře 30 párů a vylíhlo se 29 mláďat. Hlubocká zoo tak doslova zažívá plameňáčí baby boom.

Foto: Zoo Hluboká

Život u rybníka plameňákům svědčí.

Ptáci hnízdí přímo na břehu Munického rybníka. „Je vidět, že jim tady život svědčí. Ve většině zoologických zahrad jsou plameňáci chováni na uměle vytvořeném jezírku a aby nemohli uletět, jsou jim zastřihávána pera na jednom z křídel,“ vysvětlil zoolog s tím, že to v Hluboké nedělají.

Výběh u rybníka mají tito růžově zbarvení krasavci krytý sítí. Ta se tu objevila před deseti lety při epidemii ptačí chřipky v Jihočeském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám