Hlavní obsah

Lékaři pomohli přivést na svět mládě gorily císařským řezem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadelphie

Gorila nížinná pojmenovaná Kira porodila své první mládě v zoo ve Philadelphii. Kvůli komplikacím museli ale zasahovat veterináři a mládě přišlo na svět pomocí císařského řezu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři pomohli přivést na svět mládě gorily císařským řezemVideo: Reuters

 
Článek

Lékaři věřili do poslední chvíle, že Kira porodí normální cestou, jenže když byla po celém dni v bolestech unavená, rozhodli se zakročit a přírodě pomoct.

U porodu asistovalo několik expertů - kromě vychovatelů a místních veterinářů byli povoláni také lékaři z pensylvánské univerzity a lékaři z místní nemocnice.

Po operaci, která trvala hodinu a půl, se narodilo zdravé mládě o váze 2,27 kg. Odborníci novorozeně vyšetřili, omyli, zvážili a celkově se postarali o jeho pohodlí, dokud se jeho matka neprobrala z narkózy.

Mláděti i matce se daří skvěle, Kira se hned chopila svých mateřských povinností.

Ohrožený druh

Gorily nížinné žijí převážně v západní Africe v Kamerunu, Nigérii, Gabonu a ve střední Africe např. v Kongu. Oblast jejich rozšíření se odhaduje na 445 tisíc km2 . Podle seznamu IUCN je to kriticky ohrožený druh, jeho populace byla snížena v průběhu tří generací o více než 80%. Reprodukční míra je okolo 3%. Březost samice, která přichází jednou za cca 4 roky, trvá 8,5 měsíce. Za svůj život může zdravá samice vychovat asi jen šest svých potomků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám