Hlavní obsah

První stoprocentně pražské slůně Max slaví narozeniny

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

První slůně počaté v pražské zoologické zahradě už slaví první rok života. Dne 5. dubna 2016 porodila samice slona indického Janita svého prvního potomka a od té doby se má malý Max čile k světu. Během sobotní oslavy ho čeká narozeninový „dort“ a návštěvníkům také ukáže, co vše se za jeden rok naučil.

Slůně Max slaví první narozeninyVideo: Novinky

 
Článek

Oslava Maxových prvních narozenin začíná v sobotu 8. dubna v 11 hodin ve venkovním výběhu, kde pro něj, a samozřejmě i pro další členy sloního stáda, bude připravena narozeninová hostina. V odpoledních hodinách se oslavenec poprvé zúčastní společně s ostatními slony speciálního venkovního cvičení.

Záznam živého přenosu: Slůně Max slaví jeden rokVideo: Novinky

Max je od narození temperamentní a energický a už nyní se začíná pomalu osamostatňovat. Ve výběhu se od matky vzdaluje i na desítky metrů. Ve stádu má prozatím postavení typické pro slůně, v hierarchii se nyní neprosazuje a jeho vztahy jsou dány postavením matky. Janita je sebevědomá slonice a očekává se, že v budoucnu bude ve stádě hrát roli matriarchy.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Slůně v pražské zoo

„Denní režim se mění podle počasí a ročních období, nyní v ranních hodinách Max absolvuje mytí, koupání a trénink, aby si upevnil vztah s chovateli, okolo jedenácté chodí se všemi slonicemi do venkovního výběhu, odkud se za pěkného počasí vrací okolo páté. V některých dnech se k nim připojuje i sloní býk Ankhor. Večer a noc tráví volným pohybem s matkami Janitou a Tamarou a mladším slůnětem Rudim v pavilonu,“ uvedl pro Novinky kurátor Pavel Brandl.

„Pohled na novorozené první „stoprocentně“ pražské slůně byl jedním z nejsilnějších zážitků mého života,“ vzpomíná na narození Maxe ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám