Hlavní obsah

Žádné plýtvání toaletním papírem. V čínském parku návštěvníky hlídají moderní automaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veřejných záchodcích v parku, který obklopuje známý Nebeský chrám v čínské metropoli Pekingu, byly instalovány dávkovače na toaletní papír s rozpoznáváním podoby obličeje. Správa parku tím chce zabránit tomu, aby návštěvníci papírem plýtvali, napsal zpravodajský web BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Dávkovač na toaletní papír s rozpoznáváním podoby obličeje v čínském Pekingu.

Článek

Automat na toaletní papír na záchodcích v parku nejprve naskenuje obličej návštěvníka a poté vydá 60- až 70centimetrový útržek papíru. Správa parku na zkušební období umístila na toaletách šest takových automatů. S obsluhou přístroje jsou návštěvníkům připraveni poradit zaměstnanci parku.

Dávkovače na toaletní papír jsou instalovány v průměrné výšce mužů a žen a nevydají papír znovu stejné osobě po dobu devíti minut. Správa parku si dříve stěžovala, že řada lidí si na toaletách odmotává obrovské množství toaletního papíru a někteří si ho odnášejí s sebou v taškách.

Spotřeba klesla o pětinu

Problémy s plýtváním toaletním papírem jsou prý v parku od roku 2007. Od tohoto roku je toaletní papír na záchodcích k dispozici zdarma. Plakáty ani hlášení, které měly návštěvníky odradit od plýtvání, neuspěly.

Správa parku uvedla, že podle prvních zjištění instalace nových přístrojů na záchodcích pomohla. Denní spotřeba toaletního papíru se prý snížila o 20 procent.

Nové opatření má však i své záporné stránky. Vzhledem k tomu, že naskenování obličeje návštěvníka trvá od deseti do 30 sekund, tvoří se před toaletami dlouhé fronty. List Beijing News rovněž napsal, že během víkendu se hned dva přístroje porouchaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám