Hlavní obsah

Chystá se dražba rekordního růžového diamantu

Novinky, vps

Na začátku dubna se bude v Hongkongu po několika letech opět dražit diamant Pink Star. S váhou 59,6 karátu se jedná o největší růžový diamant na světě v kategorii fancy vivid, tedy nejvyšší kvality.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Růžový diamant Pink StarVideo: AP

 
Článek

Diamant vytěžili v roce 1999 v Africe, v surové podobě vážil 132,5 karátu. Jeho broušení a leštění do současné podoby zabralo dva roky. Dnes je usazen v prstenu. Poprvé byl diamant prodán v roce 2007, přičemž naposledy se objevil v aukci v roce 2013, kdy ho za 83 miliónů dolarů vydražil newyorský zpracovatel diamantů Isaac Wolf. Za diamant ale nakonec nezaplatil.

Aukční síň Sotheby’s se rozhodla kámen znovu prodat, v poslední době totiž poptávka po výjimečných diamantech roste. Například loni se prodal největší čirý modrý diamant na světě, kámen s názvem Oppenheimer Blue, za více než miliardu korun.

Sotheby’s před aukcí, jež se koná 4. dubna, vystavuje diamant Pink Star v Londýně. Odhaduje se, že diamant by se mohl prodat za částku kolem 60 miliónů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Dosavadní dražební rekord drží v kategorii růžových diamantů 24,78 karátu těžký Graff Pink vydražený v roce 2010 za 46,2 miliónu dolarů, což je podle aktuálního kurzu něco přes 1,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám