Hlavní obsah

Nejmenšího sněhuláka na světě lidé pouhým okem neuvidí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhuláci k zimě neodmyslitelně patří, i když většina dětí v Česku si je bohužel kvůli nedostatku sněhu o letošních vánočních svátcích příliš neužije. Kochat se alespoň mohou z tvorby vědců z kanadské laboratoře Wester Nanofabrication Facility. Ti totiž vytvořili dozajista nejmenšího sněhuláka na světě.

Foto: Laboratoř Wester Nanofabrication Facility

Nejmenší sněhulák na světě

Článek

Sněhulák je tak malý, že je pouhým lidským okem neviditelný. Lidé si musí vzít mikroskop, aby unikátní výtvor viděli. Přesto tento miniaturní sněžný muž vypadá jako by byl skutečný.

Zběhlejší čtenáři již pravděpodobně tuší, že na výrobu sněhuláka nemohl být použit pravý sníh. A to kvůli tomu, že tři na sebe poskládané koule jsou totiž v praxi menší než jedna sněhová vločka. Výška postavičky je pouze tři mikrometry.

Foto: Laboratoř Wester Nanofabrication Facility

Nejmenší sněhulák na světě

Pro lepší představu o velikosti – lidský vlas má tloušťku 42 až 95 mikrometrů. I v porovnání s tím nejtenčím vlasem je tedy nejmenší sněhulák 14krát menší.

Místo ledu a sněhu použili vědci tři kuličky oxidu křemičitého, které poskládali na sebe. Ty pak už jen dozdobili tak, aby unikátní výtvor co nejvíce připomínal sněžného muže. A výsledek se více než povedl.

Technické nadšence bude pravděpodobně zajímat, že ke stavbě sněhuláka byla použita elektronová litografie. Tento technologický postup, který nejčastěji využívá laser k ozařování svazku elektronů, slouží k vytvoření velmi malé struktury libovolného tvaru – v tomto případě se zimní tématikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám