Hlavní obsah

Španělské rozpaky: Vítězné losy obří loterie se prodávaly jen v Madridu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cena španělské loterie El Gordo (Tlusťoch) činí sice „jen” 400 tisíc euro, tedy něco málo přes 10 miliónů korun, ale je světoznámá. Proč? Protože právě ona celková suma, o kterou se během svátečního losování hraje, je vskutku unikátní - letos zhruba 2,3 miliardy euro (62,1 miliardy korun). Pořadatelé ale budou mít národu co vysvětlovat. Ten, kdo si nekoupil svůj los v Madridu, si totiž hlavní cenu nemohl odnést.

Šťastlivci oslavují výhru ve španělské loterii El GordoVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V Madridu se ve velkém slaví. Ve zbytku Španělska už o něco méně. Losy s tou největší výhrou se totiž prodávaly pouze v hlavním městě země Pyrenejského poloostrova. To je přinejmenším hodně nestandardní, protože v předchozích letech nebylo číslo losu závislé na jedné lokalitě. Tentokrát však všechny losy s hlavní výhrou pocházely dokonce z jedné jediné kanceláře, která losy prodávala. Potvrdili to organizátoři.

Pravdou je, že vzhledem ke změně systému prodeje, si mohlo štěstí letos sednout na jakoukoliv jinou kancelář v zemi.

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který zajišťuje alespoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Historie hry sahá do roku 1812 a účastnit se jí mohou i lidé mimo Španělsko. V osudí je 100 tisíc pětimístných čísel a od každého existuje 165 losů. Každý los se ale ještě dál dělí na deset kupónů, a tak držitel hlavního výherního kupónu získává 400 tisíc eur (10,8 miliónu Kč). Minus daň, která činí 20 procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na losování tradiční vánoční loterie ve Španělsku přišli sázející v kostýmechVideo: AP

Lidé si obvykle kupují pouze kupóny, nikoliv celé losy, a tak může být výherců až 1650. Standardní los stojí 20 euro (540 korun) a lidé si tradičně kupují jen podíl na větším množství losů, aby tak zvýšili svou pravděpodobnost alespoň na nějakou výhru.

Prodeje stouply

Unikátní je také systém vyhlašování vítězných losů. Místo toho, aby byla čísla jen nudně vytažena, tak je zpívají studenti madridské školy San Ildefonso School v místní opeře. Losování pak přenáší televize živě do celé země.

Podle organizátorů bylo vyplaceno celkem 25 miliónů cen. Za losy lidé zaplatili celkem 2,6 miliardy euro (70,2 miliardy korun), po losování se mezi ně vrátilo 2,3 miliardy euro (62,1 miliardy). Prodeje losů zaznamenaly od loňského roku nárůst o 3,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám