Podle generálního ředitele mlékárny Emmi AG je potřeba vyvrátit názor, že fondue je nemoderní, nudné jídlo, k jehož přípravě je navíc potřeba vlastnit příslušné vybavení. Fondue do mikrovlnky ale vzbudilo mezi některými Švýcary podezření.

„Nekoupil bych si to, je to rouhačství,“ řekl jednatřicetiletý právník z Curychu Silvan Gehrig. Svou váhu má podle něj kvalita sýra, většinou ementálu a gruyere, a také fakt, že fondue je společenský pokrm a při jeho konzumaci sedí jedlíci společně kolem nádoby na sýr.

Švýcaři sice stále konzumují v průměru 13 kilogramů sýra na osobu a rok, což je sedmkrát více než světový průměr, jeho prodej ale v této alpské zemi klesá, uvedla agentura Bloomberg. Je to dáno i konkurencí levnějších dovážených sýrů a snadnou dostupností sýrů z okolních států.