Hlavní obsah

Chystá se fondue do mikrovlnky, pro Švýcary je to svatokrádež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Foto: Emmi AG

Fondue set do mikrovlnné trouby.

Článek

Podle generálního ředitele mlékárny Emmi AG je potřeba vyvrátit názor, že fondue je nemoderní, nudné jídlo, k jehož přípravě je navíc potřeba vlastnit příslušné vybavení. Fondue do mikrovlnky ale vzbudilo mezi některými Švýcary podezření.

„Nekoupil bych si to, je to rouhačství,“ řekl jednatřicetiletý právník z Curychu Silvan Gehrig. Svou váhu má podle něj kvalita sýra, většinou ementálu a gruyere, a také fakt, že fondue je společenský pokrm a při jeho konzumaci sedí jedlíci společně kolem nádoby na sýr.

Švýcaři sice stále konzumují v průměru 13 kilogramů sýra na osobu a rok, což je sedmkrát více než světový průměr, jeho prodej ale v této alpské zemi klesá, uvedla agentura Bloomberg. Je to dáno i konkurencí levnějších dovážených sýrů a snadnou dostupností sýrů z okolních států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám