Hlavní obsah

V Dubaji se vydražila státní poznávací značka za 218 miliónů

Indický obchodník se sídlem v Dubaji koupil v dražbě automobilovou státní poznávací značku s pouhým číslem 5 za 33 miliónů dirhamů (218 miliónů Kč), informoval místní tisk.

Foto: Profimedia.cz

Dubajská SPZ. Ilustrační foto

Článek

„Líbí se mi sbírat jedinečné poznávací značky a jsem hrdý, že jsem vyhrál,“ řekl Balvinder Sahani deníku Gulf News, který vychází v angličtině. Dodal přitom, že pokud by cílová částka dosáhla „50 nebo dokonce 100 miliónů“, i tak by zaplatil.

Majitel mezinárodní realitní společnosti také tvrdí, že v minulosti si už koupil značku s číslem 9 za 25 miliónů dirhamů (162 miliónů Kč). Sbírání značek – poznávacích i automobilových – je prý jeho velkou vášní. Značka s číslem pět ozdobí jeden z jeho Rolls Royců.

Balvinder Sahani se svým novým úlovkem.

Dopravní inspektorát v Dubaji ve Spojených arabských emirátech pořádá aukce poznávacích značek se „zajímavými“ čísly, které přitahují milionáře, poměrně často. Pro zámožné jde údajně o dobrou publicitu.

Značky se draží také například ve Velké Británii, kde systém značek na přání funguje už opravdu dlouho. Částky se ale pohybují o několik řádů níže než v Dubaji, ačkoliv například cedulku s označením „F1“ si její současný majitel cení na milióny liber. Kupce ale zatím nenašel. [celá zpráva]

Od letošního ledna jsou značky na přání dostupné i v České republice. Jedna tabulka stojí pět tisíc korun, tzn. 10 tisíc na jednou auto. Značky jsou však vázány na konkrétní osobu a nelze je prodat jinému zájemci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám