Hlavní obsah

V Bruselu se objevila obří malba penisu, už má jméno

Novinky, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Brusel se minulý týden proměnil v magické místo. Na jedné straně davy demonstrující ve stávkami ochromeném městě za zachování sociálních jistot, na straně druhé obyvatelé bojující za záchranu obří nástěnné malby mužského přirození.

Foto: Kateřina Farná, Novinky

V bruselské čtvrti Saint-Gilles mají novou atrakci.

Článek

„To je panečku pohled! Jen si ho pěkně vyfoťte,“ smějí se kolemjdoucí mladíci. Nejsem sama, kdo si „Bruselského ziziho“ – jak už mu místní říkají – fotí. Starší pár obtěžkaný kufry se vedle mě zastavuje a snaží se mobilem obří penis zachytit. Viditelně se oba baví.

Opodál stojí další žena s foťákem. Ptám se, jak se jí to nové pouliční umění líbí? „Bydlím tady přes 20 roků a vůbec mi to nevadí. Je to velice trefné,“ odpovídá mi Annalena, maminka roční holčičky. Chvíli pak se mnou pozoruje hlasitou slovní výměnu řidičů auta a skútru s rukami napřaženými směrem k namalovanému penisu.

Nepořádek vadí víc

Kontroverzní malba se objevila před pár dny na fasádě domu u rušné křižovatky v Saint-Gilles, v jedné z etnicky nejpestřejších a nejstarších bruselských komun. Místo u zastávky Barrière (Hranice), na dohled od slavné „hranolkárny”, katolické školy a pět pěších minut od působivé budovy radnice, se okamžitě stalo vyhledávanou turistickou atrakcí.

Autorem by mohl být populární umělec přezdívaný Bonom, jehož dílo – obrovská masturbující žena – trůní od roku 2013 nad jednou z nejluxusnějších bruselských ulic.

Foto: Kateřina Farná, Novinky

O osudu kontroverzní malby rozhodne radnice

Nový streetart navíc rozpoutal boj o svobodu projevu a ochranu pouličního umění. Příznivci zakládají facebookové stránky a vyhlašují petice s názvem Nesahejte mi na pinďoura!, protože „každá forma kreativity v našem městě je důležitá“. Odpůrci zase volají po dodržování mravních zásad a žádají okamžité odstranění podle nich pokleslého díla.

Kauza se během pár dní dostala až na stůl bruselského primátora, který údajně nechce podporovat cenzuru.

Město by podle mladé maminky Annaleny mělo raději řešit závažnější problémy než „nějakého pindíka na stěně“. Vadí ji zanedbané fasády domů i to, že je Brusel tak špinavý a ukazuje směrem k „hranolkárně”, jedné z nejvyhlášenějších ve městě. „Minule jsem se prodavaček ptala, co na to říkají. Nebyly proti a smály se, že jim to aspoň přitáhne další zákazníky,“ podotkne ještě a objedná si svůj oblíbený kornout hranolek s majonézou.

Malbu budou řešit radní

Životnost pikantního výtvoru muže být krátká. Jeho osud – zda ho přemalovat, nebo nechat vše na vůli vlastníka budovy – budou za pár dní na svém zasedání projednávat radní čtvrti Saint-Gilles.

V rozhodování by jim mohl pomoci překvapivě vtipný návrh vlámského ministra kultury Svena Gatze. Malbě fandí a doporučil k ní dopsat parafrázi v duchu světoznámého surrealisty Reného Magritta: „Tohle není penis.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám