Hlavní obsah

V Argentině vykopali obrovský meteorit

U argentinského městečka Gancendo vykopali před několika dny meteorit vážící dle předběžných odhadů více než 30 tun. Jednalo by se tak o jeden z největších nalezených meteoritů na naší planetě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Argentině vykopali obrovský meteoritVideo: Reuters

 
Článek

Meteorit se nacházel v oblasti Campo del Cielo ležící nějakých tisíc kilometrů severozápadně od hlavního města Buenos Aires. Jedná se o místo, kam v minulosti dopadlo více vesmírných těles.

Na ploše o rozměrech 3 krát 18,5 kilometru se tam nachází nejméně 26 kráterů, přičemž největší z nich má průměr přes 100 metrů. Jejich stáří se odhaduje na čtyři až pět tisíc let. Předpokládá se, že tehdy vstoupilo těleso o váze asi 600 tun do atmosféry Země, kde se rozpadlo na menší kusy, které narazily na povrch v místě dnešního Campo del Cielo, uvedl magazín Scientific American.

Foto: Profimedia.cz

Meteorit se nacházel v hloubce několika metrů

Již v 16. století tam našli meteorit vážící víc než 15 tun. V roce 1969 pak hledači objevili meteorit o váze 37 tun. Dostal jméno El Chaco a je dodnes druhým největším nalezeným meteoritem.

Nový nález prozatím označovaný podle místa nálezu jako Gancendo prý váží 30,8 tuny. Ze země ho vytáhli pomocí jeřábu, uvedla zpravodajská společnost Compacto Nea. Brzy ho čeká vážení, aby se zjistila přesná hmotnost.

Vůbec největším nalezeným meteoritem je Hoba nacházející se v Namibii. V roce 1920 ho objevil farmář, který o něj zavadil pluhem. Váží úctyhodných 66 tun, což je také důvod, proč zůstal na svém místě – je tak těžký, že ho nebylo možné přemístit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám