Hlavní obsah

Vypadá, jako by se chystal odstartovat. Socha diktátora vyvolává posměšky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Živou diskusi a posměšky na Twitteru vzbudila jedna ze soch představujících zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho, které dlouholetý vůdce tohoto státu na jihovýchodě Afriky obdržel minulý pátek. Podle deníku Zimbabwe Herald se však Mugabemu obě díla líbí, včetně kritizované, jež diktátora zpodobňuje v brýlích se silnými obroučkami a se vztyčenou rukou.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Článek

"Lidé, kteří sochu zhotovili, a každý vládní úředník, který ji viděl a nezničil, by měli být obviněni z velezrady," uvádí například jeden z příspěvků, citovaný americkým deníkem The Washington Post. Další uživatel napsal, že Mugabe vypadá, jako by se chystal odstartovat.

Jeden z posměšných příspěvků

Autorem sochy je přitom podle listu místní respektovaný sochař Dominic Benhura, který vystavoval po celém světě. Někteří lidé si tak kladli otázku, zda se umělec Mugabemu vlastně nevysmívá. Sám tvůrce to ale v rozhovoru se Zimbabwe Herald popřel. Jde prý o jeho osobní styl.

Dvaadevadesátiletý Mugabe, který vládne zemi už 36 let, se stal terčem vtipů na sociálních sítích už dříve - například když loni vláda popírala fakt, že prezident během jedné akce upadl. Incident přitom zachytily kamery. Lidé pak na sociálních sítích sdíleli vtipné editované fotky incidentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám