Hlavní obsah

Sedmdesátiletý Čech si pamatuje téměř 3000 číslic Ludolfova čísla

Sedmdesátiletý Michael Hák z Prahy odříkal během necelých 15 minut 2989 číslic následujících za desetinnou čárkou v Ludolfově čísle. Jeho výkon zapsali komisaři pelhřimovské agentury Dobrý den do České knihy rekordů.

Foto: Agentura Dobrý den

Rekordman Michael Hák

Článek

Držitel dosavadního rekordu odříkal 1024 číslic za deset minut a 45 vteřin, sdělil ve středu ČTK prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

„Hák říkal číslice v doslova strhujícím tempu rychlostí více než tří číslic v každé vteřině,“ řekl Marek. Muž se podle něj této pozoruhodné dovednosti věnuje teprve od roku 2013. „Ještě obdivuhodnější na něm je skutečnost, že se jedná o sedmdesátníka, tedy člověka ve věku, kdy mnozí jeho vrstevníci bojují se zapomínáním či dokonce Alzheimerovou chorobou,“ dodal Marek.

Ambice má Michael Hák ještě vyšší. Do Pelhřimova by se prý chtěl vrátit a svůj absolutní rekord ještě výrazně vylepšit.

Ludolfovo číslo známé jako pí si většina lidí pamatuje ze školy s přibližnou hodnotou 3,14. Nese jméno holandského matematika Ludolfa van Ceulena a vyjadřuje poměr obvodu kruhu k jeho průměru. Mnoho matematických či vědeckých rovnic obsahuje pí, což z něj dělá jednu z nejdůležitějších matematických konstant.

Dodneška fascinuje vědce i laiky mimo jiné kvůli tomu, že počet desetinných míst tohoto čísla je nekonečný. Je proto možné jej určovat se stále větší přesností, aniž by se kdokoli mohl dopočítat jeho konce. Dodnes se neví, zda pořadí, v jakém desetinná místa po sobě následují, je náhodné, nebo se od určité pozice stává pravidelným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám