Hlavní obsah

Na Novém Zélandu se chystají doručovat pizzu pomocí dronů

Novinky, vps

Řetězec restaurací zaměřujících se na pizzu předvedl ve čtvrtek na Novém Zélandě doručení pizzy pomocí dronu. V plánu je, aby během letošního roku došlo ke spuštění této formy „rozvozu“ jakožto pravidelné služby. Stále však není jisté, zda je vize společnosti reálná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu předvedli doručení pizzy dronemVideo: Reuters

 
Článek

Nový Zéland se stal jednou z prvních zemí světa, která povolila komerční využívání dronů. Není proto překvapením, že společnost Domino’s Pizza Enterprises, která za zkouškou stojí, se rozhodla začít s leteckým doručováním právě tam.

„Vždycky jsme říkali, že nedává smysl doručovat dvoutunovým strojem dvoukilovou objednávku,“ citoval web The Guardian šéfa společnosti Dona Meije.

Už teď má firma podle agentury Reuters v plánu usilovat i o zkoušky v Austrálii, Belgii, Francii, Nizozemsku, Japonsku a Německu. Tedy v zemích, kde tato firma formou franšízy působí.

V Austrálii to bude možné od září, kdy bude doručování pomocí dronů nově povoleno. Restrikce se uvolňují i jinde, například v USA, kde chce drony využívat třeba Amazon, budou moct drony doručovat od konce srpna, ale za podmínek, že nepřekročí státní hranici a vyhnou se letům nad lidmi.

Je to proveditelné?

Nový Zéland se tak s nízkou populací 4,4 miliónu a relativně klidným nebem zdá jako ideální místo pro tuto novinku. Konkurence a kritici ale i tak uvádějí, že firma to bude mít těžké, protože se bude muset potýkat s požadavkem, aby byl dron celou dobu v dohledu.

„Nevím, jak moc je to komerčně životaschopné, když společně s dronem bude muset někdo jít, aby ho udržel na očích,“ řekl ředitel společnosti X-craft Enterprises zabývající se výrobou dronů.

Otázkou pak podle něj ještě zůstává, jak si operátoři poradí s lidmi, jedoucími vozidly nebo třeba dráty elektrického vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám