Hlavní obsah

Čech přistál s vrtulníkem u pumpy na Slovensku, natankoval a odletěl

Právo, Novinky, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Značný rozruch vyvolal malý vrtulník, který přistál u benzínky ve slovenské obci Valaská v okresu Brezno. Pilot tam na ližiny namontoval kolečka, dotlačil helikoptéru na pumpu, natankoval a odletěl.

Foto: TV Markíza

Pilot natankoval do vrtulníku u benzínky 130 litrů a odletěl.

Článek

„Natankoval 130 litrů a odletěl,“ řekla televizi Markíza zaměstnankyně benzínky. Vrtulník doprovázelo asistenční vozidlo.

Helikoptéra měla imatrikulaci začínající na OK, což značí registrační značku přidělenou v České republice.

Redakci Novinek se podařilo sehnat vyjádření pilota vrtulníku. Uvedl, že šlo o výjimečnou situaci. „Potřeboval jsem dotankovat a letiště bylo daleko. Obyčejně se to tak nedělá, byla to skutečně výjimka,“ řekl. „Přistál jsem v bezpečné vzdálenosti od benzínky a informoval jsem obsluhu o svém záměru tankovat,“ popsal situaci Novinkám.

Dotlačil vrtulník a natankoval

„Přistál na ploše u čerpací stanice, namontoval kolečka, dal vrtuli do polohy, aby se vešel ke stojanu, dotlačil vrtulník na benzínku a natankoval,“ popsala vedoucí čerpací stanice Erika Ledňová.

„Natural z běžné benzínky se dá do vrtulníku použít, pokud je v dostatečném poměru namíchán s leteckým benzínem a při přidání aditiv,“ uvedl pilot.

„Rozumím, že vrtulník na benzínce není věc běžně k vidění, ale určitě nejsem první ani poslední, kdo musel brát palivo u silnice,“ řekl Novinkám.

Pilot už v minulosti podle Markízy na této benzínce tankoval. Tehdy však přistál na louce a benzín naplnil do bandasek. Tentokrát vše ještě o něco vylepšil. Podle pracovníků benzínky nevznikl žádný problém a ostatní zákazníci nebyli nijak omezeni.

Piloti vrtulníků musí dodržovat pravidla leteckého zákona. Letecký úřad neměl o zmíněné situaci ve Valaské přesnou informaci.

Zkušený pilot vrtulníku Cyril Fogaš televizi řekl, že lidé se stále víc zajímají o létání na malých vrtulnících. „V místech, kde není dálnice, jsou podstatně rychlejší než auto,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám