Hlavní obsah

Důchodkyně v muzeu vyplnila křížovku, bylo to umělecké dílo za dva milióny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do potíží se dostala 91letá penzistka, která v muzeu v Norimberku „vylepšila“ jedno z vystavených děl. Vzala totiž příliš doslovně instrukce u avantgardního obrazu vypadajícího jako křížovka a prázdná místa na něm vyplnila písmeny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dílo německého umělce Arthura Köpckeho z roku 1965 obsahuje slovní spojení „doplňte slova“. Důchodkyně, která Nové muzeum v Norimberku navštívila ve středu v rámci organizované prohlídky pro starší občany, uposlechla a kuličkovým perem začala dílo vyplňovat.

Zástupci muzea podle BBC věří, že obraz je možné zrestaurovat. Čin důchodkyně nepovažují za úmyslný, z pojišťovacích důvodů ho však museli nahlásit. Žena je tak vyšetřována pro poškození majetku.

Gerlinde Knoppová, která prohlídku vedla, řekla listu Süddeutsche Zeitung, že muzeum je plné interaktivního umění a je tak jednoduché ztratit přehled o tom, co člověk může dělat a co ne.

Obraz má muzeum zapůjčen ze soukromé sbírky a je pojištěn na 80 tisíc eur, tedy asi 2,15 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám