Hlavní obsah

Do anglického zapadákova se sjíždějí čínští turisté. Pro místní je to záhada

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé anglického Kidlingtonu řeší už pár týdnů záhadu. Do jejich obce totiž pravidelně jezdí autobusy plné turistů z Číny, kteří korzují po ulicích a vše si nadšeně fotí. Místní si ale drbou hlavu, protože Kidlington rozhodně není turistickým magnetem.

Foto: Profimedia.cz

Kidlington

Článek

Kidlington, který leží asi 8 kilometrů severně od Oxfordu, má nějakých 14 tisíc obyvatel, takže označovat ho jako zapadákov možná není úplně férové, nicméně rozhodně to není místo, které byste našli v turistických průvodcích. Nemá totiž nikterak zajímavou historii ani v něm nejsou významné pamětihodnosti. Je to prostě obyčejné městečko.

Proto místní překvapilo, když před necelými čtyřmi týdny v jedné z ulic zaparkoval autobus, z něhož vystoupili turisté z Číny a začali se po obci procházet a fotit okolí, jako by zrovna navštívili třeba centrum Londýna.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci se neostýchají, klidně se procházejí po zahradách, ťukají na dveře a nahlížejí okny dovnitř

Zvláštní podle BBC třeba je, že si můžou vyfotit starý kostel v centru, místo toho se ale raději fotí u moderních domů. Výjimkou není, když zaklepou na dveře a chtějí si odskočit na toaletu nebo když si bez ostychu sednou někomu na lavičku na zahradě a začnou jíst svůj oběd. Častým jevem je také žádost o selfie s někým z obyvatel.

Místní obyvatel Nick Allington dokonce vypověděl, že jedné rodiny se turisté ptali, zda by jim nemohli pomoci se sekáním trávy. „Je to záhada a nejsem si jistý, jestli se ji podaří vyřešit,“ řekl 68letý Allington.

Jiní však tuto záhadu řešit začali, a objevily se tak různé teorie odůvodňující nečekaný příliv turistů. Podle jedné možnosti si Kidlington pletou s nedalekým Kirtlingtonem, který se označuje za „typickou anglickou vesničku“. Další si zase myslí, že podvodné turistické kanceláře návštěvníkům nakukaly, že se tam natáčel seriál Vraždy v Midsomeru nebo dokonce Harry Potter.

„Soused se jich zkoušel zeptat, odkud jsou, ale nemluvili anglicky, takže jsme se moc daleko nedostali,“ řekla BBC Michelle Youngová, která žije v ulici, jíž turisté často procházejí.

Foto: Profimedia.cz

Turisté a jeden z obyvatel Kidlingtonu

O něco dál se dostal Baz Daniels, který v Kidlingtonu přes 20 let žil. Oslovil svého známého v Číně, který pro něj zjistil více informací.

„Kidlington je očividně prezentován čínským turistům jako krásná anglická vesnice po cestě do nákupního centra Bicester Village,“ vysvětlil Daniels, že pro výletníky se jedná o zastávku před návštěvou pro turisty populárního nákupního domu.

„Mnoho z návštěvníků žije ve městech, a rádi se tak podívají na kytičky v zahradách místních obyvatel. Turisté teď žádají, aby byl Kidlington zařazen do jejich programu,“ dodal.

Je jim jedno, že vlastně nevidí nic historicky významného. Stačí jim, že vidí něco nového. A zatím to není problém ani pro místní, kteří jsou situací spíše pobaveni než podrážděni.

Reklama

Výběr článků

Načítám