Hlavní obsah

Francouzským městem prošel obří pavouk

Novinky, mšv

Ulicemi francouzského města Nantes prošel v pátek obří pavouk. Jmenuje se Kumo, měří 13 metrů a váží kolem 37 tun. Ačkoli by před takovým kolosem lidé asi běžně utíkali, tentokrát byla situace jiná. Kumo je totiž mechanický pavouk, kterého v roce 2009 vyrobila zdejší firma La Machine.

Foto: Profimedia.cz

Obří pavouk se jmenuje Kumo a měří 13 metrů.

Článek

Úderem poledne byl stroj spuštěn před katedrálou svatého Petra a Pavla, kde se shromáždily tisíce zvědavců. Pavouk poté putoval zhruba dvě hodiny městem, plival vodu, mával obyvatelům, kteří ho pozorovali z balkónů, krmil se listím ze stromů a svou pouť ukončil u Zámku vévodů bretaňských. Náhodně vybraní lidé se na pavoukovi mohli i projet.

Společnost, která mechanického osminožce vytvořila, byla založena právě v Nantes v roce 2009 a ještě téhož roku byl Kumo poprvé představen v japonské Jokohamě, později ještě v Remeši, Pekingu či Calais. Ve svém rodišti se prošel v pátek úplně poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Kumo se procházel městem téměř dvě hodiny.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme se mohli s pavoukem projít srdcem Nantes. Kumo je živoucí stroj, jakmile se začne hýbat, symbolizuje život a probouzí emoce,“ tvrdí ředitel společnosti La Machine François Delarozière.

Celý víkend se bude Kumo předvádět na ostrově Nantes, který leží uprostřed města obklopen řekou Loirou, při příležitosti konání uměleckého a technologické veletrhu Maker Faire.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám