Hlavní obsah

Po dálnici D1 jel několikametrový mamut

Právo, Novinky, Aneta Lednová

Přes tři metry vysoký proutěný mamut byl v pondělí k vidění na dálnici D1. Přemisťoval se totiž z Lhůty u Tymákova do města rekordů a kuriozit Pelhřimova. Tam zaujal místo ve stálé expozici s názvem Zlaté české ručičky.

Na dálnici D1 jel několikametrový mamutVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Proutěný mamut je dílem Jaroslava Šefla a měří více než tři metry, je zhruba sedm metrů dlouhý a váží přibližně půl tuny. Vzhledem k těmto rozměrům byla k převozu zapotřebí specializovaná firma, která má už zkušenosti například s převozy dinosaurů do DinoParků.

„Nakládka probíhala vcelku dobře, i když jsme si mysleli, že hlavně upevnění mamuta bude náročné. Trasa po dálnici probíhá bez větších problémů, akorát řidiči zpomalují a chtějí si to fotit,“ popsal Novinkám řidič Martin Kovář.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Mamut ujel trasu Plzeň-Praha-Pelhřimov po dálnici D1

Nakládka začala v sedm hodin ráno ve Lhůtě u Tymákova na Plzeňsku. Na 33. kilometru ve směru na Brno následovala menší přestávka a kontrola upevnění mamuta. Příjezd do Pelhřimova se uskutečnil mezi 13. a 14. hodinou. Mamut tak úspěšně zvládl zhruba 200 kilometrů dlouhou cestu.

Foto: Mapy.cz

Trasa z Lhůty u Tymákova do Pelhřimova

Sedmašedesátiletý autor tvořil dílo tři čtvrtě roku. „Strávil jsem na něm 700 hodin práce. Jako předloha mi posloužil obrázek kostry mamuta, kterou našli nedávno na Sibiři. Je vyztužený železnými trubkami a drátěným pletivem. Proutky jsem proplétal pomocí speciální jehlice. Nejprve jsem vyrobil jednotlivé části těla a ty pak z lešení pospojoval k sobě. Nejhorší bylo dát dohromady krk s plecí. Na tom jsem se nejvíce vyvztekal,“ vzpomínal Šefl. Hotové dílo pak nastříkal speciální konzervačním lakem, aby se nerozpadlo.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Dosahuje výšky 373 cm a váží více než 500 kg

Jaroslav Šefl převezme 11. června za své dílo v rámci programu Mezinárodní festival Pelhřimov - město rekordů ocenění Kuriozita roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám