Hlavní obsah

Malá tygřata ze zoo v Liberci jsou kluk a holka

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koťata bílých tygrů, která se narodila na konci února v liberecké zoologické zahradě, jsou samec a samička. Ošetřovatelům se to podařilo ověřit teprve ve čtvrtek, když se jim vůbec poprvé podařilo mláďata oddělit od jejich matky, tygřice Suryy Báry.

Foto: Kateřina Bílková, ZOO Liberec

Tygřata z liberecké zoo jsou kluk a holka.

Článek

„V posledních 14 dnech nechtěla Surya vůbec opouštět porodní box a byla stále s mláďaty. I když jsme jí umožňovali volný východ do venkovní expozice, nechtěla se od nich vzdalovat,“ popsal mluvčí Zoo Liberec Jan Kubánek. Oddělení od matky se povedlo až ve čtvrtek.

„Využili jsme odchodu matky ven a oddělili jsme ji na zhruba dvacet minut od tygřat,“ vysvětlil mluvčí.

Ošetřovatelé dvacetiminutovku využili mimo jiné i k potřebnému úklidu a vyčištění celé expozice. Nejdůležitější ale byla detailní prohlídka mláďat.

„Dostala vitaminové injekce a napevno se potvrdily naše dřívější domněnky, takže můžeme prohlásit, že máme tygří pár – samičku a samce,“ dodal Kubánek.

Jména vybere veřejnost

Tygřata se v Liberci narodila 25. února. Jejich matkou je osmiletá samice Surya Bára, otcem pak jedenáctiletý samec Paris. Porod proběhl zcela přirozeně bez jakékoliv asistence či zásahu člověka. Surya Bára je podle zoo zkušenou matkou. Už v červenci 2012 odrodila trojčata a další jedno mládě o dva roky později. To však kvůli vrozené tělesné vadě přežilo jen několik dnů.

Stejně jako u předchozích úspěšných odchovů bílých tygrů v letech 2002 a 2012 rozhodne o jménech pro malá tygřata veřejnost. Své návrhy na pojmenování malých tygříků mohou lidé do zoo posílat do konce dubna. V roce 2012 vzešlo z veřejné soutěže pojmenování mláďat - Liam, Gaia a Sambur a návrhů se tehdy sešlo přes dva a půl tisíce. I letos by zahrada chtěla získat podobně důstojně znějící jména, která by měla mít vztah k libereckému chovu těchto šelem či původem odkazovat na domovinu tygra indického. Křtiny malých tygříků se uskuteční 21. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám