Hlavní obsah

Detailní pohled na lávové jezero v kráteru sopky

Novinky, vps

Působivý pohled na lávové jezero v kráteru sopky Nyiragongo v Demokratické republice Kongo nabídl filmař Bradley Ambrose. Na vrchol této aktivní sopky se vydal jako doprovod japonských vědců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lávové jezero v kráteru sopky NyiragongoVideo: Caters News, AP

 
Článek

Ambrose pomáhal vědcům společně s dalšími pěti kolegy. Sestup do 1200 metrů širokého kráteru nebyl jednoduchý, 40letý Novozélanďan ale za sopkami cestuje po celém světě a má už tak celou řadu zkušeností.

„Nejsem nervózní, lezl jsem po sopkách různě po světě. Vždycky se jistíme lanem, abychom nespadli, ale slézáme do aktivní sopky, takže s tím jsou samozřejmě spjatá určitá nebezpečí,“ uvedl pro Caters News.

V hlavním kráteru sopky Nyiragongo natáčel i kamerou umístěnou na dronu, netroufl si však letět přímo nad neustále bublající lávové jezero, protože slyšel o případech, kdy se dron nad lávou nevysvětlitelně zřítil, a nechtěl tak o něj přijít. S výslednými záběry byl ale i tak spokojený.

Sopka Nyiragongo je vysoká 3470 metrů a leží ve východní části Demokratické republiky Kongo u hranic s Rwandou. Jedná se o aktivní vulkán, který neustále hrozí okolním sídlům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám