Hlavní obsah

Ostravské slůně zabil sloní herpes

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neradostnou zprávu oznámila ostravská zoo na čtvrteční tiskové konferenci novinářům. Ostravská sloní samička Sumitra uhynula na konci ledna na herpes virus. Jde o první takový případ v Česku. Na světě už ale tento virus zabil 80 slonů žijících v lidské péči, například vloni na něj v zoologických zahradách uhynula další čtyři slůňata.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odborník na výzkum sloních nemocí z Berlína Thomas Hildebrandt informoval v Ostravě o nebezpečném sloním herpes viru, který zabíjí slůňata.

Článek

Problém je, že tento virus zabíjí také sloní mláďata ve volné přírodě. V ohrožení je tak celá populace slonů indických na světě.

Podle odborníků virus zřejmě zmutoval, proto se začal chovat agresivněji. Proto nyní experti hledají látku, která by sloní mláďata před tímto virem ochránila. Novinářům to sdělil Thomas Hildebrandt z berlínského Leibnizova institutu, kde zkoumají sloní nemoci.

„Tento druh sloního viru se vyskytuje jen u slona indického. Nepřenáší se na jiná zvířata ani na lidi. Slon africký má svůj virus, ten ale není tak agresivní,“ vysvětloval Hildebrandt s tím, že v současnosti odborníci vědí o tom, že herpes virus zabil ve volné přírodě kolem stovky slonů indických. „Je to odhad. Tato nemoc ohrožuje hlavně slůňata tak do 15 let jejich věku. Objevuje se v okamžiku, kdy jsou odstavena od mateřského mléka, což bývá většinou kolem dvou let jejich věku. Dospělí sloni s ním už problém nemívají, i když ho v sobě mají,“ líčil dále berlínský odborník na sloní nemoci.

Sumitra byla jinak velmi zdravé slůně

Ostravská zooložka Jana Pluháčková upozornila, že téměř dvouletá uhynulá slonice Sumitra se nikdy mateřského mléka nenapila. Ošetřovatelé ji krmili speciálně vytvořenou náhražkou sloního mléka, kterou vyrobili přímo v ostravské zoo ve spolupráci s libereckou zahradou.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Ostravské slůně, které se nikdy nenapilo mateřského mléka, zanedlouho oslaví rok života.

Podle Hildebrandta se podařilo vytvořit náhražku, která slůněti velmi prospívala.

„Při pitvě Sumitry jsem zjistil, že bylo ve velmi dobrém zdravotním stavu. Stav kostí byl nadprůměrný. V minulých případech, kdy bylo slůně přikrmováno a uhynulo, nebyly výsledky tak pozitivní. Slůňata měla například zborcené kostry,“ líčil německý odborník.

V ohrožení jsou sloni indičtí na celém světě

Pluháčková upozornila, že stále však náhražka sloního mléka neobsahuje důležitou látku, která slůňata ochrání před herpes virem.

„Snažíme se ji najít, zatím však nevíme, která složka to je,“ podotkla ostravská zooložka. Ředitel ostravské zoo Petr Čolas upozornil, že situace je vážná a v ohrožení je celá populace slonů indických na světě. Virus se totiž přenáší z dospělých slonů na mláďata pomocí chobotu.

„Sloni mají totiž takové chování, že si při setkání strkají choboty do tlamy. Virus se přenáší z chlupů na chobotu na horní patro, stačí jedna oděrka a dostane se do krevního oběhu. Pak napadá srdce a další vnitřní orgány zvířete. To pak uhyne na vnitřní krvácení,“ popsala průběh nemoci Pluháčková.

Herpes virus zřejmě zmutoval

„Problém je, že průběh nemoci u slůněte je velmi rychlý. Jeden den není nic vidět a druhý den je konec. Podle nás zřejmě tento vir v poslední době zmutovat a stal se agresivnějším, protože sloni indičtí s ním žijí již čtyři milióny let a k úhynům na něj nedocházelo. Například ještě před 15 lety v Barmě sloni na herpes virus neumírali. Zatím nevíme, proč k takové změně došlo,“ podotkl ještě Hildebrandt.

Sloní herpes virus byl poprvé objeven v roce 1999. Odborníci věří, že se jim brzy podaří najít tu složku mateřského mléka, která před virem chrání slůňata. Druhé ostravské slůně, téměř pětiletá slonice Rashmi, by zatím měla být v bezpečí, jelikož stále popíjí mateřské mléko. Ostravská zoo navíc očekává další sloní přírůstek u slonice Vishesh, které uhynula právě Sumitra. Sloni jsou ale březí dva roky, takže se slůně narodí nejdříve příští rok v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám